Onze legers vechten 'alleen nog maar' tegen de Russen

Duitse soldaten ontdoen hun uniforms van nazi-symbolen.

Mayrhofen, 5 mei 1945

Ofschoon het allang afgelopen is, is het nog steeds niet afgelopen. Gisteren hebben alleen in Noordwest-Duitsland een half miljoen soldaten gecapituleerd. Hamburg en Oldenburg hebben zich aan de Engelsen overgegeven. Tegen de Amerikanen zijn 'alle oorlogshandelingen gestaakt'. Onze legers, wat een groot woord, vechten 'alleen nog maar' tegen de Russen.

Bij de naaister in Hollenzen liep het gisteren storm. Ze moest uniformen veranderen, knopen met het rijksembleem door hertshoornen knopen vervangen, jager-groene revers opnaaien, tressen en epauletten aftornen en overal in de buurt oude vilthoeden opscharrelen. De soldaten wachtten geduldig, betaalden met sigaretten en jenever en verlieten het huis als nagemaakte, niet helemaal echte Tirolers. Met hoeden, die te groot of te klein waren.

Vele chauffeurs van legerauto's hebben hun voertuigen laten staan en de benen genomen. Bij P. hier in de buurt zijn acht soldaten ingekwartierd die zo verschrikkelijk schelden op de 'slappe Tirolers' dat hij zijn partij-insigne weer voor de dag gehaald en op zijn jas gestoken heeft. Alleen voor gebruik binnenshuis.

De Deutsche Volkssender, door de Sovjets opgericht, heeft meegedeeld dat Berlijn onmiddellijk brood krijgt. Daaraan kon je zien wat voor lasterpraat het was dat de Russen on- en ondermensen zouden zijn.

Erich Kästner (1899-1974), Duitse schrijver. Ingekort fragment uit Dagboek februari-augustus 1945. Vertaling W. Wielek-Berg. Uitgeverij L.J. Veen, 1961.

Meer over