‘Onze affiches zijn geen actie tegen abortus’

De Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind trekt de straat op met haar affiches...

Van onze verslaggeefster Claudia Schuh

Een jonge vrouw kijkt je recht in de ogen. ‘Ongewenst zwanger, wat nu?’, vraagt zij zich af. Het meisje op de poster is maar een model, maar zij staat voor veel vrouwen die ongewenst zwanger raken en niet weten wat ze moeten doen. Onderaan de poster het telefoonnummer van de hulpvereniging in Amersfoort, die dag en nacht bereikbaar is.

De postercampagne van de ‘Vereniging ter Bescherming van het ongeboren kind’ (VBOK) bestaat sinds 1984. Dit jaar hangen de affiches voor het eerst niet meer op de NS-stations, maar op straat. ‘De leeftijdsgroep die we willen bereiken is zeer mobiel. Op straat worden de posters beter gezien’, zegt Georgette Lageman-Ledegang, woordvoerster van de VBOK.

Er zijn vier posters, die verschillende bevolkingsgroepen moeten aanspreken: De ongewenst zwangere tiener, de ongepland zwangere volwassene, de donkere vrouw en de jonge vader. Bij de afbeeldingen voor de campagne van 2006 zat ook een poster van een jonge moslima met een hoofddoek. ‘Maar we realiseerden ons dat in de religieuze moslimgemeenschap relatief minder ongewenste zwangerschappen voorkomen. Dus hebben we die foto vervangen door een andere’, zegt de VBOK- woordvoerster.

Een van de posters laat een jongen zien, een potentiële vader, want de vereniging is er ook voor vaders. Toch zijn het vooral vrouwen die bij ongeplande zwangerschappen de hulp van de vereniging inroepen.

Verspreid over het hele land hangen op dit moment 20 duizend posters , de meeste in Noord- en Zuid-Holland. ‘Daar wonen veel allochtone vrouwen en de meeste vrouwen die voor een abortus kiezen’, zegt Lageman-Ledegang. De vereniging wijst moeders en vaders op mogelijkheden als adoptie, pleeggezinnen, maar ook abortus. ‘Onze affiches zijn geen campagne tegen abortus, zoals sommige mensen misschien denken.’

De Amersfoortse organisatie draait op de contributie die de 100 duizend leden betalen. Bijna 10 procent van de begroting komt uit giften van bedrijven, en ook de overheid subsidieert de vereniging.

In 2005 hielp VBOK drieduizend mensen per e-mail, telefoon en in persoonlijke gesprekken. Dat leidde tot 258 keuzegesprekken, waarbij het verloop en de uitkomst van de zwangerschap besproken werden. De vereniging hielp 441 vrouwen nadat zij de beslissing namen om de zwangerschap toch uit te dragen en tachtig vrouwen bij het verwerken van een abortus. In hetzelfde jaar meldden 26 mannen zich bij de vereniging.

Meer over