Onvoorspelbare dribbelkoning, een Friese legende

In de slotsc van de documentaire Abe, Fries wonder, staat de weduwe van de voetballer voor het stadion in Heerenveen dat zijn naam draagt....

Prachtig hoe toenmalige ploeggenoten luisteren naar het krakende radioverslag van Heerenveen -Ajax, op 7 mei 1950. Tussenstand: 1-5, eindstand: 6-5. Een supporter vertelt dat Ajacieden 'Friese stier' tegen Abe zeiden. 'Als je Lenstra prikkelt, moet je de gevolgen zelf dragen.' Er zijn weinig beelden beschikbaar uit die tijd. Dus wordt er vooral gepraat in bijna een uur programma. Over Abe die in samenspraak met zijn vrouw eerst aan aanbod van Nimes afsloeg en vervolgens een blanco cheque van Nice mocht invullen. Hij weigerde. Stel dat hij een miljoen zou vragen en Nice akkoord zou gaan.

Het zijn niet alleen mooie verhalen, er is ook kritiek. 'Abe was met zijn eigen spel bezig, met zijn eigen ego', stelt Germ Hofma. Oude ploegmakkers bij Sportclub Enschede doen voor hoe Lenstra demonstratief kon doorlopen na een foute pass.

Die stuursheid heeft bijgedragen aan de mythe van de in 1985 overleden voetballer. Op het plein voor het stadion staat een bronzen beeld van Lenstra. En de afgezwaaide Heerenveentrainer Foppe de Haan wijst in de wasruimte op een detail op het blauw-witte shirt met de pompebledden: een getekend hoofd, met de kuif van Lenstra. Willem Vissers NOS Studio Sport document: Abe, Fries wonder, Nederland 2, 21,28 uur.

Meer over