Onverwachte onderwerpen uit Afrika

Abdul staat beteuterd te kijken naar het schamele flapje van duizend Tanzaniaanse shilling in zijn hand. Ach, troost een glimmende man achter een weegschaaltje met een minuscuul blokje goud hem, je moet ook een groter stuk brengen....

Africa Express. Ned. 1, 21.35 uur.

In het stoffige stadje Nzunguni is de goudkoorts toegeslagen. Van alle kanten stromen de gelukzoekers toe. De gouddelvers die in één klap rijk willen worden en met gevaar voor eigen leven in enge gaten van vijftien tot dertig meter diep koortsachtig in de harde grond graven. De goudkopers in hun nette kleren, de markthandelaren, de drankverkopers, de gezinnen. Het wilde westen is in Afrika opgedoken.

Africa Express, een magazine met onverwachte onderwerpen uit Afrika, komt vanavond met drie reportages, waaronder het verslag van de goudkoorts in Nzunguni. Opvallender nog dan de onderwerpen van Africa Express, zijn de vaart en de -soms geforceerde - vrolijkheid waarop Afrikaanse journalisten in korte flitsen verslag doen van dit andere Afrika. Hun Afrika.

Zoals in Ghana, waar de muziekindustrie kan opbloeien dankzij verzegeling van cassettebandjes. Nagenoeg alle Afrikaanse muziek vindt zijn weg via cassettebandjes. Tot voor kort werden alleen piraten er rijk van. Zij kopieerden de muziek en brachten goedkope bandjes op de markt. De musici moesten het hebben van concerten.

Recentelijk kwam daarin verandering met de introductie van het zegel. De Ghanese verslaggeefster voert ons van het strand bij Accra (waar een bandje staat te spelen) naar discotheken, van een hypermoderne studie naar de markt waar vier in burger geklede agenten plechtstatig doch streng alle illegale bandjes in beslagen nemen. Sinds het zegel er is, zijn er al meer dan twintigduizend bandjes verbrand.

Africa Express, aangekocht door de IKON, besteedt vanavond ook aandacht aan de matatus, het populairste en goedkoopste vervoermiddel in Kenya. Het gevaarlijkste ook. Je mag de laatste bus dan wel halen, je weet nooit of je levend aankomt. Hoofdrolspeler is Stanley, de lenige kaartjesverkoper, die iedereen het stampvolle busje inpraat, die voordoet hoe hij de politie omkoopt en hoe hij de vrouwen versiert.

Lidy Nicolasen

Meer over