Onverwachte late opleving levert AZ punt op tegen Ajax

Lachwekkend, noemt trainer Peter Bosz de manier waarop zijn ploeg in de eerste helft voetbalt. AZ is op alle fronten beter en gretiger en wint vrijwel elk duel. Pas na rust is Ajax wakker.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Ajax meent soms te kunnen voetballen als een artiestenteam. Rustig tempootje, een aai met een kleurig schoenzooltje over de bal hier, een trucje daar, wachtend op het open doekje van het hooggeëerde publiek. Het is fijn om te aanschouwen af en toe, zeker. Het is vrijblijvend ook, de andere keer. Ongepast zelfs, zoals tegen AZ zondag in Alkmaar.

Een artiestenteam luistert feestjes op en hoeft niet per se te winnen. Ajax wil kampioen worden van de eredivisie. Pas dan is het feest. Boosheid en bewondering wisselen elkaar dus af tussen de buien door, voor de dug-out van Ajax. 'Het was zo slecht dat ik me ergerde', aldus trainer Peter Bosz over de eerste helft tegen AZ (2-2). 'Het was lachwekkend.'

Subtopper AZ spreekt op deze fijne voetbalmiddag juist zijn arbeidsethos aan, laat gedegen werk vergezeld gaan van mooie, snelle combinaties. Spelers glijden over het natte gras en schuwen de overtreding niet. Aanpakken, die artiesten, luidt het devies. Trainer John van den Brom leeft intens mee, totdat scheidsrechter Van Boekel hem in zijn honderdste wedstrijd als trainer van AZ naar de tribune stuurt, ergens na rust. Van den Brom noemt de arbiter schijtert, omdat die Veltman geen tweede gele kaart geeft. AZ speelt één helft zoals AZ wil zijn: de mooie, tweede club van Noord-Holland, de grote broer uitdagend waar mogelijk.

Ajax is een eindeloos interessanter elftal dan in voorgaande jaren, met dank aan al die aantrekkelijke voetballers. Zo veel mogelijk van hen staan tegelijk in het elftal. 'Zo willen we ook spelen', aldus Bosz. Hij moest het amusement terugbrengen bij Ajax, hetgeen nu en dan aardig lukt. Nu en dan. Het is niet alleen daarom een boeiende periode voor de club. Allereerst binnen het veld, met een linksachter als Sinkgraven die geen echte linksachter is doch wiens ontwikkeling gestaag verloopt, of anders vanwege het toptalent in de spits, Dolberg, zondag onopvallend.

Opstandigen

En dan is daar de reuring buiten de lijnen. Simpelweg is het zo: de eigen jeugd, onder de vorige trainer Frank de Boer al redelijk gelouterd, is verbannen uit het elftal, op de ervaren krachten Klaassen en Veltman na. El Ghazi was dus boos, vorige week. Hij gaf Bosz een zet op de training, naar het schijnt, riep wat onwelvoeglijks en is voor een maand verbannen naar Jong Ajax.

Gudelj, de stoere middenvelder die specialist was in het breedtevoetbal van vorig seizoen, kan het mentaal niet opbrengen reserve te zijn, zo bleek dit weekeinde. Na de interlandperiode volgt een gesprek met de clubleiding. Zijn rol bij Ajax lijkt uitgespeeld. Bosz verwacht verder geen problemen in zijn selectie, qua opstandigheid.

Maar op het veld lopen de paradepaardjes in Alkmaar soms alsof ze over de Kalverstaat flaneren. Beetje etalages kijken. Ze laten zich bewonderen, Traoré en Ziyech. Achterin knoeien Onana, Veltman, Viergever en Sinkgraven. Ze verliezen tot de rust bijna elk duel. AZ, dat een zware reis naar Tel Aviv had voor de Europa Leage, is in die fase veel beter, gretiger en sneller en staat verdiend op 1-0 door Weghorst, die profiteert van de chaos.

Eindelijk is Weghorst voortdurend gevaarlijk, in de rug gesteund door voormalig invaller Mühren 'op tien', met Jahanbakhsh en Garcia op de flanken. 'Mühren is een middenvelder', zegt Van den Brom na afloop, om duidelijkheid te scheppen over diens status.

Meer kwaliteit

Na rust is alles anders, dan is Ajax wakker en scoort het meteen, na een blunder van Wuytens en een schitterend schot van Traoré, dat bijna in de kruising blijft hangen. Net als menigeen Traoré zat is, doet hij iets geniaals. Zo werkt dat met artiesten.

Ajax heeft natuurlijk meer opties dan AZ, meer kwaliteit, en lijkt het duel alsnog eenvoudig te beslissen, als de buien zijn opgelost in een blauw zwerk, een kleurtje dat beter past bij flaneren, dan in hoger tempo. Klaassen tikt de bal van dichtbij in, nadat Younes tot twee keer toe doelman Rochet op zijn weg heeft gevonden.

AZ-speler Ben Rienstra, Ajax-speler Bertrand Traoré, AZ-speler Ridgeciano Haps. Beeld anp
AZ-speler Ben Rienstra, Ajax-speler Bertrand Traoré, AZ-speler Ridgeciano Haps.Beeld anp

Als bijna niemand nog iets verwacht, leeft AZ weer op. Op het moment dat Sinkgraven even niet oplet, valt de pass van achteruit over hem heen, richting Jahanbakhsh, wiens voorzet voor Weghorst is: 2-2. Ach, het zal een tijdje duren voordat de middenvelder Sinkgraven denkt als verdediger, voor zover dat al eens zal gebeuren. Bosz, nochtans : 'Hij is een revelatie. Hij heeft alles wat een moderne back moet hebben.' Eigenlijk zegt die opmerking alles over de instelling van Bosz, over zijn aanvallende intenties, over zijn pogingen de consument te verwennen.

Alleen: de gevaren loeren. De gevaren van onderschatting en nonchalance, de gevaren ook van miskende artiesten.

Meer over