Onuitstaanbaar voor velen, maar wel uitblinker dit EK

Profiel Pepe Waar veel aanvallers het moeilijk hadden, blonk een verdediger als Pepe (33) dit EK uit. Met Portugal staat hij zondagavond in de finale tegen Frankrijk. Erg geliefd is hij niet en dat zal wel nooit veranderen.

Kwartfinale EK, Polen Portugal: Pepe heerst in de lucht tegen Artur Jedrzejczyk Beeld Getty Images
Kwartfinale EK, Polen Portugal: Pepe heerst in de lucht tegen Artur JedrzejczykBeeld Getty Images

Voor een promotievideo van Umbro heeft Képler Laveran Lima Ferreira (33), voetbalnaam Pepe, plaatsgenomen in de luxueuze woonkamer van het huis van zijn ouders in Brazilië. Vader Anael vertelt hoe gelukkig Pepe met zijn eerste paar voetbalschoenen was. 'Je nam de schoenendoos mee naar je kamer en ging in bed naar de schoenen liggen kijken.' De ontblote tanden van de duidelijk geamuseerde Pepe zijn bijna de hele video zichtbaar.

Diezelfde kenmerkende lach tovert de geboren Braziliaan regelmatig op het veld tevoorschijn. Bijvoorbeeld als de scheidsrechter hem net een gele kaart heeft gegeven. Of wanneer hij weer eens een rotschop heeft uitgedeeld. Of allebei.

Voor veel voetbalsupporters is hij onuitstaanbaar. Ze zien Pepe als een gek voor wie de grenzen van het toelaatbare niet bestaan. En als hij bij de vorige Champions Leaguefinale de hand van Filipe Luis in zijn gezicht krijgt, stort hij gretig ter aarde. Wel uitdelen, niet kunnen incasseren: het beeld dat Pepe van zichzelf heeft gecomponeerd, is eenzijdig.

(Tekst gaat verder onder foto).

Pepe troost Luka Modric, zijn ploeggenoot bij Real Madrid, na de uitschakeling van Kroatië. Beeld anp
Pepe troost Luka Modric, zijn ploeggenoot bij Real Madrid, na de uitschakeling van Kroatië.Beeld anp

Zachtaardige kant

Bij het EK stond juist de voetballer Pepe centraal. De vier weken in Frankrijk schonken hem de kans uit te blinken als verdediger, terwijl juist de aanvallers moeite hadden zich te onderscheiden. Pepe kopte de ene na de andere bal weg, stelde orde op zaken in het eigen strafschopgebied en schakelde de spits uit. Hij bleef probleemloos overeind tot en met de kwartfinale met Portugal - de halve finale tegen Wales moest hij missen vanwege een dijbeenblessure.

Dat Pepe buiten de lijnen ook een zachtaardige kant heeft, weet bijna niemand. 'Een rustige, sociale en leergierige jongen', noemt Mitchell van der Gaag hem. Bij Marítimo Funchal vormt hij twee jaar lang een verdedigingsduo met Pepe, die in zijn eerste seizoenen nog zwerft door het elftal. In zijn tweede jaar wordt hij zelfs even in de spits geposteerd. Met zijn verdedigende capaciteiten wekt Pepe, die 'leermeester' Van der Gaag eens betitelde als een van de beste verdedigers met wie hij samen speelde, de belangstelling van ondere andere Feyenoord.

Zover komt het niet. Het wordt FC Porto, waar Co Adriaanse hem één seizoen onder zijn hoede heeft. De trainer noemt hem een echte Braziliaan: vrolijk, muzikaal, uitbundig. 'Op vliegvelden, als we lang moesten wachten, ging hij zingen, of had hij een instrument, een trommeltje.'

Killersmentaliteit

Adriaanse haalt Pepe van het tweede elftal naar de hoofdmacht van Porto. 'Men zei dat hij geestelijke problemen had. Ik denk dat het met zelfvertrouwen te maken had. Hij was onder behandeling, van een mental coach of zo. Ze zeiden dat hij een vogeltje in zijn hoofd had.'

Over zijn fysieke kwaliteiten bestaat minder twijfel. 'In sprints over 20, 30 meter was hij onklopbaar', herinnert Adriaanse zich. Pepe legt een enorme werklust aan de dag en staat onbevreesd op het veld. Alles is voor hem geoorloofd om als winnaar van het veld te stappen.

Die killersmentaliteit krijgt soms op een verkeerde manier de overhand. Het gevolg van zijn onzekerheid, denkt Adriaanse. In 2009 gaat het mis, wanneer Pepe in het shirt van Real Madrid Getafe-speler Javier Casquero naar de grond werkt. Terwijl Casquero met zijn gezicht in het gras ligt, haalt Pepe uit. En schopt nog eens. Tien wedstrijden schorsing zijn het gevolg. 'De slechtste dag van mijn leven', kijkt hij er later op terug.

(Tekst gaat verder onder foto).

De Portugese verdediger Pepe. Op de achtergrond de Portugese doelman Rui Patricio. Beeld anp
De Portugese verdediger Pepe. Op de achtergrond de Portugese doelman Rui Patricio.Beeld anp
Cristiano Ronaldo en Pepe in actie voor Portugal. Beeld anp
Cristiano Ronaldo en Pepe in actie voor Portugal.Beeld anp

Het incident met Casquero heeft een enorme impact op Pepe gehad, zegt Van der Gaag. 'Sindsdien is het minder erg geworden.' Van een omwenteling lijkt inderdaad sprake. In het seizoen 2008/2009 werd hij nog 39 keer afgefloten vanwege een overtreding, afgelopen seizoen nog maar zeventien keer. De laatste keer dat hij in de Spaanse competitie een rode kaart kreeg, is alweer 114 wedstrijden geleden.

Nu nog zijn toneelspel uitbannen. Zijn theatrale val in de met Real gewonnen Champions Leaguefinale komt Pepe op een storm van kritiek te staan. Onder meer van oud-voetballer Gary Lineker, die hem tot twee keer toe 'een enorme lul' noemt. De verwensingen doen Pepe zeker iets. 'Het is niet leuk om weggezet te worden als moordenaar.'

Meer over