Ontwikkelingsgeld naar mannen

Nieuw: ontwikkelingshulp om mannen hun gedrag te laten veranderen. Goed voor kinderen, vrouwen, én mannen. Er is sinds kort ook een steunpunt in de Arabische wereld.

AMSTERDAM - De Nederlandse regering gaat investeren in mannen. Liliane Ploumen, minister voor Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking, stelt 8,6 miljoen euro ter beschikking voor de ontwikkeling van 'nieuwe vormen van mannelijkheid' in Indonesië, Rwanda, Zuid-Afrika en Brazilië.

Volgens de organisaties RutgersWPF en Promundo, die het programma gaan uitvoeren, is het voor eerst dat de Nederlandse regering rechtstreeks geld uittrekt voor gedragsverandering van mannen in ontwikkelingslanden. Ook in Europees verband is het initiatief opmerkelijk, zegt Gary Barker, directeur van Promundo in Washington. 'Scandinavische landen hebben al eerder dit werk gesteund, maar niet op deze schaal.'

Het mannenprogramma is een uitvloeisel van de problemen die vrouwen ondervinden, zoals huiselijk geweld en ongewenste zwangerschap. Via gedragsverandering bij mannen wordt dit aangepakt.

De organisaties gaan in de vier genoemde landen aan het werk met mannen tussen de 15 en 35 jaar, getrouwd en ongetrouwd. De mannen (en hun partners) wordt geleerd hoe ze moeten onderhandelen 'over veilige en leuke seks voor beiden', aldus een persbericht van RutgersWPF.

Veel meisjes en vrouwen worden ongewild zwanger, lopen het risico besmet te raken met het aidsvirus hiv en kringen thuis slaag. Bestrijding van geweld tegen vrouwen staat centraal in het Nederlandse mensenrechtenbeleid, aldus het ministerie.

Maar het MenCare-programma is niet louter gericht op het welzijn van vrouwen, legde Promundo-directeur Barker al eerder uit in een interview in de Volkskrant. De mannen zelf hebben er veel bij te winnen. Ze worden gezonder en gelukkiger en krijgen een betere verstandhouding met hun partners, met betere seks en al.

Promundo werkt tot nu in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. De Arabische wereld is onontgonnen gebied, maar daar komt verandering in.

Onlangs had Barker contact met Anthony Keedi van de organisatie Abaad in Libanon, voorloper op mannengebied in de Arabische wereld. De twee organisaties willen in februari een eerste conferentie organiseren in de Egyptische hoofdstad Caïro.

undefined

Meer over