Ontvoering van Julie en Mssa blijft raadsel

Het blijft een raadsel wie op 24 juni 1995 Julie Lejeune en Mssa Russo heeft ontvoerd in Gr-Hollogne bij Luik....

Michelle Martin heeft altijd hetzelfde verklaard, aldus Langlois: haar man zou de meisjes in een opwelling hebben ontvoerd met (de later vermoorde) Bernard Weinstein. Toen ze hen eenmaal hadden opgesloten, zouden ze hebben geconstateerd dat ze te jong waren om te misbruiken.

Toch is Mssa minstens keer verkracht, stellen deskundigen. Of dat ook geldt voor Julie, is volgens Langlois onduidelijk. De onderzoekers spreken van 'een beperkte penetratie'.

Een getuige zegt maar persoon in de buurt van de meisjes te hebben gezien rond de tijd van hun verdwijning. Dat komt overeen met de verklaring van Martin, die van haar man zou hebben begrepen dat Weinstein in de auto was blijven zitten.

Tijdens de tweede dag van zijn verhoor stelde Langlois dat Dutroux verklaringen heeft gewijzigd.Zo bekende hij eens Julie en Mssa te hebben ontvoerd met Weinstein en met zijn kompaan en medeverdachte Michel Lelie. Op andere momenten stelde hij echter dat Lelie het alleen zou hebben gedaan en hem de kinderen bracht. Maar volgens Langlois kenden Lelie en Dutroux elkaar destijds nog niet en was Lelie in het buitenland.

Tijdens zijn verhoor vorige week woensdag luidde Dutrouxs versie dat de kinderen op een dag plotseling in zijn woonkamer zaten. Zakenman/oplichter Michel Nihoul zou ze hebben gebracht om ze later weer op te halen voor een pedofielennetwerk. Om ze te 'beschermen', verstopte hij ze in zijn kelder, zei Dutroux.

Vast staat dat Dutroux een bijzonder grote psychologische druk op de meisjes heeft uitgeoefend, aldus Langlois. De onderzoeksrechter baseert zich op de verklaringen van Dutroux en Martin, en op het feit dat Sabine Dardenne en Laetitia Delhez volledig in zijn macht waren toen ze op 15 augustus 1996 werden bevrijd.

'Ze wilden de kooi pas verlaten na tussenkomst van Dutroux. Zelfs toen hij zei dat ze eruit mochten komen, wilden ze niet omdat er andere mensen bij hem waren. Deze kinderen waren toen 14. De conditionering van Julie en Mssa, toen 8 en 9 jaar, zal alleen maar efficier geweest zijn.'

Toen Dutroux tussen december 1995 en maart 1996 in voorlopige hechtenis zat wegens vrachtwagendiefstal, gaf hij Martin opdracht de meisjes te eten te geven. Zij durfde dit echter niet en liet ze doodhongeren.

Tijdens de zitting werden gisteren videobeelden getoond van de reconstructie van 15 juni 1999. Op de beelden is te zien dat Martin in shock was toen ze de deur probeerde open te maken.

In de offici aanklacht van procureur Michel Bourlet wordt niemand aangeklaagd voor de ontvoering van Julie en Mssa. Wel staan Martin en Dutroux terecht voor het vasthouden, misbruiken en vermoorden van de twee meisjes.

Vandaag spreekt Langlois over de verdwijning van An Marchal en Eefje Lambrecks, in augustus 1995. Lelie en Dutroux hebben deze ontvoeringen bekend.

Meer over