nieuws

Ontvoerde Amerikaanse zendelingen ontsnapten ‘met hulp van God’ aan beruchte bende in Haïti

Na twee maanden is een groep van twaalf Amerikaanse en Canadese zendelingen ontsnapt aan een bende Haïtiaanse criminelen die hen gegijzeld hield. Naar eigen zeggen kregen ze op het juiste moment ‘een duwtje’ van God.

Sacha Kester
Weston Showalter vertelt op een persconferentie hoe de zendelingen wisten te ontsnappen. Naast hem staat een foto van de mensen die gegijzeld werden door een beruchte bende op Haïti.  Beeld AP
Weston Showalter vertelt op een persconferentie hoe de zendelingen wisten te ontsnappen. Naast hem staat een foto van de mensen die gegijzeld werden door een beruchte bende op Haïti.Beeld AP

Ze hadden al dagenlang gebeden en stonden twee keer op het punt om te vluchten, maar God hield hen steeds tegen, vertelde woordvoerder Weston Showalter van de Amerikaanse organisatie Christian Aid Ministries maandag op een persconferentie. Maar de derde keer, vorige week woensdagnacht, pakten ze hun schoenen, verborgen water in hun kleding en glipten naar buiten.

‘Ze wisten de gebarricadeerde deur te openen en ongezien weg te komen, hoewel er meerdere bewakers in de buurt waren’, aldus Showalter.

‘Door bossen en struikgewas’

De groep bestond uit een echtpaar, een baby van 10 maanden, een peuter van 3, een meisje van 14, een jongen van 15, vier mannen en twee vrouwen. In het maanlicht, met een berg als herkenningspunt, vonden ze een weg door ‘bossen en struikgewas, door doornen en distels’, aldus Showalter. Vlak voor zonsopkomst vonden zij iemand die hen kon helpen een telefoontje te plegen, en dezelfde dag nog werden ze opgepikt en naar Florida gevlogen.

Demonstraties in Haïti tegen de ontvoeringen in het land.  Beeld AFP
Demonstraties in Haïti tegen de ontvoeringen in het land.Beeld AFP

De hulpverleners hadden zaterdag 16 oktober een weeshuis in een buitenwijk van Port-au-Prince bezocht, de hoofdstad van het straatarme land, toen ze door bendeleden uit hun bus werden getrokken. Geweld is in de stad aan de orde van de dag, en bendes houden steeds vaker burgers vast, in de hoop losgeld voor hen te kunnen krijgen. Voorheen konden mensen in groepen relatief veilig over straat, maar nu worden hele gezelschappen uit voertuigen of van straat geplukt.

In totaal zijn er dit jaar al meer dan 800 ontvoeringen gemeld bij de Haïtiaanse Nationale Politie. In 2020 waren dat er nog 234 in een heel jaar. Het land worstelt al jaren met een zware economische crisis en veel criminaliteit, maar de onveiligheid is sterk toegenomen sinds de moord op president Jovenel Moïse in juli en de zware aardbeving in augustus, die meer dan 2.200 levens eiste.

Losgeld

De zendelingen waren gekidnapt door 400 Mazawo, een van de machtigste bendes van het land. Er werd in totaal 17 miljoen dollar (bijna 15 miljoen euro) losgeld voor hen gevraagd, en de leider van de bende dreigde in een video die eind oktober op sociale media werd geplaatst de gijzelaars te executeren.

De Amerikaanse FBI en de Haïtiaanse autoriteiten onderhandelden met de bende, en vijf zendelingen waren eerder al vrijgelaten. Het afgesproken losgeld was net bijeen gebracht, vertelde Showalter op de persconferentie, maar op het moment dat de anderen wisten te ontsnappen, had de bende al dagenlang niet van zich laten horen.

Vorige week werd al bekend dat de twaalf gijzelaars in vrijheid waren gebracht, maar tot de persconferentie wist niemand of zij ontsnapt waren, of dat er losgeld was betaald.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de ontvoerde mensen missionarissen waren. Dat klopt niet. De vrijgelaten mensen zijn doopsgezind, dus protestants. Daarom spreek je van zendelingen en niet van missionarissen.

Meer over