Ontsnapte Belgische crimineel gepakt in Nederland

De in België ontsnapte gangster Nordin Benallal is dinsdagmiddag opgepakt in Den Haag na een gewapende overval aan de Pletterijkade...

Rond 15.30 uur overvielen twee mannen de motorzaak, waarna beide verdachten ervandoor gingen op een gestolen motor. De politie zette de achtervolging in. De twee mannen werden klemgereden op de Saturnusstraat en rond 15.45 uur aangehouden op de Binckhorstlaan. Pas op het politiebureau bleek dat het om Benallal ging. Bij de overval zou zijn geschoten.

Een woordvoerster van de politie liet weten dat woensdag wordt besloten wat er met Benallal gaat gebeuren. Volgens Belgische media zouden de onderhandelingen over zijn uitlevering inmiddels al in volle gang zijn.

Benallal ontsnapte zondag uit de gevangenis van het Waalse Itter. Hij was begin dit jaar nog veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het schieten op twee politieagenten. Eerder was hij al veroordeeld tot 27 jaar voor gewelddadige overvallen. Benallal ontsnapte al drie keer eerder uit gevangenschap.

Ontsnappingskoning
De 27-jarige Benallal staat vanwege zijn eerdere ontsnappingen ook bekend als de 'ontsnappingskoning'. Zijn bijnaam is 'de Paling'. Zijn laatste ontsnapping zou niet misstaan in een actiefilm uit Hollywood. De bedoeling was om er met een helicopter vandoor te gaan die zijn handlangers op de binnenplaats zouden landden. Maar toen het kleine toestel er stond klampten zoveel gevangenen zich eraan vast dat het niet kon opstijgen.

Een van de handlangers gijzelde vervolgens een cipier met een machinepistool, waarna de mannen wisten te ontsnappen in een gereedstaande ambulance. Die was net als de helicopter even tevoren gestolen.

Best beveiligd
De gevangenis in het Waals-Brabantste Ittre staat bekend als één van de best beveiligde gevangenissen van België. Ook Marc Dutroux, de meest geduchte figuur van het land, zit er momenteel zijn straf uit.

Meer over