Ontsnapping van Algerijn te wijten aan reeks fouten

Verondersteld terrorist D. uit Algerije heeft kunnen ontsnappen uit het huis van bewaring in Breda door beveiligingsfouten. Bewaarders reageerden niet op de alarmmelding omdat het systeem tijdens een langdurig onweer die nacht al vaker vals alarm had gegeven....

De man zat opgesloten in een ongeveer tien jaar oud noodgebouw naast de koepelgevangenis in Breda. Zijn cel was niet voorzien van tralies. Met spullen uit zijn cel kon hij het raam met veiligheidsglas forceren via een luchtgat. Het personeel van de inrichting was bovendien onvoldoende op de hoogte van de ernst van de verdenkingen tegen D.

In de nacht van dinsdag op woensdag verdween D. uit het noodgebouw. Woensdagmorgen ontdekten bewakers dat hij was verdwenen. Donderdagavond was justitie er nog niet in geslaagd de man te achterhalen.

De Algerijn wordt met drie landgenoten verdacht van lidmaatschap van de Groupe Salafiste pour la Prediction et le Combat (GSPC), een radicaal-islamitische organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor aanslagen in en buiten Algerije. Zij worden zo gevaarlijk geacht dat bij hun aanhouding in april arrestatieteams werden ingezet.

De vier zouden logistieke steun hebben verleend aan de gewapende strijd van de organisatie. Dat zouden zij onder meer hebben gedaan door medestrijders vanuit Nederland te voorzien van valse identiteitspapieren, geld en onderdak.

In de Tweede Kamer werd gisteren geschokt gereageerd op de ontsnapping. Parlementariërs gebruikten woorden als 'ongelofelijk' om hun gevoelens uit te drukken. De ontsnapping ligt extra gevoelig na de abusievelijke vrijlating van een man die werd verdacht van voorbereiding van een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs.

Meer over