Ontslag Koelewijn bij NRC na Friso-zaak

Jannetje Koelewijn neemt ontslag als redacteur bij NRC Handelsblad. Koelewijn heeft maandag de hoofdredactie op de hoogte gebracht van haar vertrek. Volgens de redacteur is er een onwerkbare situatie ontstaan tussen haar en hoofdredacteur Peter Vandermeersch.

AMSTERDAM - Koelewijn (1959) en NRC Handelsblad kwamen in opspraak toen de krant op 18 februari een artikel publiceerde over de toestand van Prins Friso die een dag eerder tijdens het skiën in het Oostenrijkse wintersportgebied Lech getroffen werd door een lawine. In het stuk schreef Koelewijn dat ze van prof. dr. Claudius Thomé, hoofd van de afdeling neurologie van de Universiteitskliniek in Innsbruck, had gehoord dat prins Friso geen schedelbasisfractuur of andere verwondingen had.

De berichtgeving leidde tot grote ophef. De echtgenoot van Koelewijn, neurochirurg Kees Tulleken, werd verweten het medisch beroepsgeheim geschonden te hebben door zijn vrouw te helpen bij het artikel. De Inspectie voor Gezondheidszorg begon in juli een procedure tegen Tulleken; de neurochirurg moet nog voor de tuchtrechter verschijnen. Koelewijn en Tulleken werden zelfs met de dood bedreigd. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch verdedigde het artikel in eerste instantie, maar kwam daar later op terug.

Volgens Koelewijn is de relatie met Peter Vandermeersch verstoord. Laatstgenoemde kwam in een interview met het Belgische tijdschrift Humo onlangs op de kwestie terug. 'We zijn lelijk in de fout gegaan met de publicatie van fundamenteel foute informatie over de gezondheidstoestand van de prins, die we bekomen hadden op een manier die niet koosjer was. En dan nog op de voorpagina van de krant plaatsten, in een stuk dat een Telegraaf-verhaal leek omdat het de ik-vorm hanteerde.'

Voor Koelewijn was het interview een teken aan de wand. Vandermeersch was onbereikbaar voor commentaar.

undefined

Meer over