Ontregelaar met slechte grappen wint Cameretten

Bewust slechte grappen vertellen op een cabaretfinale in het Nieuwe Luxor in Rotterdam, daar moet je lef voor hebben. Martijn Crins heeft lef....

Van onze medewerker Merijn Henfling

rotterdam Martijn Crins heeft zaterdagavond de 44ste editie van Cameretten in Rotterdam gewonnen. Met zijn ontregelende, energieke optreden sleepte hij zowel de publieks- als juryprijs in de wacht. De persoonlijkheidsprijs ging naar Marieke Visser.

Crins begint zijn optreden met een parodie op een cabaretier die zijn publiek haarfijn uitlegt wat ze allemaal kunnen verwachten. ‘Wat mij betreft zal humor de boventoon voeren.’ Om kort daarna een stel heel slechte grappen te vertellen.

Bewust slechte grappen vertellen op een cabaretfinale in het Nieuwe Luxor in Rotterdam, een van de grootste theaterzalen van Nederland – daar moet je lef voor hebben. En dat heeft Crins, die vorig jaar afstudeerde aan de Academie voor Drama in Tilburg. ‘Hij heeft bravoure’, oordeelde Mieke van der Weij namens de jury. ‘Hij provoceert en daagt uit, soms over de top, maar hij komt er wel mee weg. Zonder enige remming slingert hij een fantastische energie de zaal in.’

Crins speelt een man die zijn eigen driften maar moeilijk in bedwang kan houden en complotten ziet. Hij houdt een tirade tegen mensen met een hoed en ziet het liefst iedereen doodgaan als hij een avondje alleen thuis is.

Aan het slot van zijn optreden speelt hij God als een laveloze Brabander. De wereld kan hem geen moer meer schelen en hij heeft vooral zin in een biertje. Zijn God schoffeert alles en iedereen. Tegen een meisje op de eerste rij: ‘Ga jij dan eens even je tieten laten zien, ik heb ze zelf geschapen’.

Crins is een entertainer die weet hoe hij een zaal moet bespelen. Toch zijn z’n verhalen behoorlijk ongericht en schieten ze nog alle kanten uit. Zijn show is het minst af van alle drie de finalisten, maar juist zijn rafeligheid maakt zo nieuwsgierig naar zijn verdere ontwikkeling.

Medefinalist Thijs van Domburg, bekend van de Comedytrain, vertelt een keurig rond verhaal over een zonderlinge vriend die eigenlijk niet goed in het vriendengroepje past. Hij verbindt daarbij actualiteiten aan eigen ervaringen, maar alles zonder grote uitschieters.

Van Domburg is minder droogkomisch dan hij in Toomler kan zijn en praat wel erg zijn bruggetjes aan elkaar.

Jennifer Evenhuis, die ook een jaar bij de Comedytrain zat, brengt een paar korte sketches over geluk, of eigenlijk over het ontbreken daarvan. Ze speelt doodnormale vrouwen die eigenlijk behoorlijk gek zijn: een voorbeeld is de volmaakt gelukkige Marijke die maar blijft vertellen hoe goed ze haar leven voor elkaar heeft. Evenhuis is bij vlagen lekker absurdistisch.

Niet in de finale stond Marieke Visser. Ze kreeg toch de persoonlijkheidsprijs. De jury: ‘Marieke laat zien dat humor mooi, triest en eenzaam kan zijn, maar vooral om te lachen is.’

Meer over