Ontmaagd

Philip, een jonge vent met een gezonde aandacht voor vrouwelijk schoon, heeft een probleem. Hij lijdt aan arthrogryposis, een ernstige aangeboren handicap waardoor hij tot een rolstoel veroordeeld is. Maar ook hij heeft behoefte aan seks, dat is de duidelijke boodschap die het Vlaamse Hasta la vista! uitdraagt. Inspiratie voor zijn film vond regisseur Geoffrey Enthoven in het levensverhaal van Asta Philpot, een jonge Amerikaan die een reis ondernam naar een Spaans bordeel om ontmaagd te worden. Philip weet zijn vrijwel blinde vriend Jozef en de ongeneeslijk zieke Lars over te halen om mee te gaan - begeleid door een verpleger, want zelfstandig op vakantie kunnen de jongens niet. Dat levert een eerlijke, verfrissende, maar ook lichtjes voorspelbare komedie op. Desondanks won Hasta la vista! afgelopen jaar de publieksprijs tijdens de European Film Awards, waar het onder meer de Franse succesfilms The Artist en Intouchables aftroefde. Een Nederlandse remake is in de maak.

Hasta la vista! (Geoffrey Enthoven, 2011)

Eén, 20.45-22.35 uur.

When Harry Met Sally...

(Rob Reiner, 1989) In deze bijzonder succesvolle, romantische komedie ontmoeten Harry (Billy Crystal) en Sally (Meg Ryan) elkaar als ze allebei net zijn afgestudeerd en samen naar New York vertrekken. Tijdens hun eerste gesprek verklaart Harry dat een man en een vrouw nooit vrienden kunnen zijn. 'Omdat geen man bevriend kan zijn met een aantrekkelijke vrouw. Hij zal altijd seks met haar willen.' 'Dus volgens jou kan een man wel bevriend zijn met een onaantrekkelijke vrouw?' 'Nee, daar wil hij ook mee naar bed.' In de jaren die volgen blijven de twee elkaar ontmoeten, maar het duurt langer dan een decennium voor de theorie wordt bevestigd. Klassiek is de scène waarin Ryan in een vol New Yorks restaurant tijdens de maaltijd doet of ze klaarkomt.

Canvas, 22.20-23.50 uur.

Half Nelson

(Ryan Fleck, 2006) De doorbraak van Ryan Gosling, sinds gisteren in de bioscopen te zien in de hallucinante misdaadtrip Only God Forgives, begon ongeveer met het mooie, ontroerende drama Half Nelson. Gosling speelt daarin Dan Dunne, een crackverslaafde geschiedenisleraar die zijn overwegend zwarte klas op onorthodoxe wijze levenslessen probeert bij te brengen. Zijn geloofwaardige spel, even ingetogen als bevlogen, leverde hem een Oscarnominatie op. De sfeervolle soundtrack, met een grote rol voor de Canadese band Broken Social Scene, is magistraal.

Eén, 23.00-0.40 uur.

The Breakfast Club

(John Hughes, 1985) Klassieker die destijds een nieuwe norm stelde voor de tienerfilm - een norm die maar kort standhield. Inmiddels zijn tienerfilms uit Hollywood synoniem voor onderbroekenlol. Maar The Breakfast Club liet zien dat het niet zo moeilijk is dit genre op een hoger plan te tillen. In het simpele decor van een school in Chicago moeten vijf leerlingen op een zaterdag nakomen. Ze kennen elkaar niet en lijken aanvankelijk ook helemaal niet van plan elkaar te leren kennen. Ze hebben straf en moeten een opstel schrijven over 'wie ze denken dat ze zijn'. Binnen het tijdsbestek van een dag maken ze vervolgens een beslissende ontwikkeling door die ze loutert en die ook 28 jaar later nog herkenbaar is voor pubers én volwassenen. In 2006 riep het Amerikaanse Entertainment Weekly de film uit tot beste high school movie allertijden.

BBC 2, 0.05-1.40 uur.

Vlaams weekblad Humo over Hasta la vista! van Geoffrey Enthoven.

undefined

Meer over