Onthulling bejaarde Britse spion opent beerput

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Straw heeft een parlementaire commissie verzocht een onderzoek in te stellen naar de wijze waarop de geheime dienst MI5 de kwestie rond de KGB-spion Melita Norwood heeft behandeld....

MI5 wist al in 1992, toen het 'Mitrokhin-archief' in Groot-Brittannië arriveerde, wat Norwood op haar kerfstok had, en dat zij nog leefde. Maar de dienst besloot haar lotgevallen geheim te houden, omdat met een rechtszaak ook het Mitrokhin-archief op straat zou hebben gelegen. MI5 wilde het bezit van het archief voorlopig liever geheim houden, om andere onderzoeken niet in gevaar te brengen.

Norwood kan nu op juridische gronden niet meer in staat van beschuldiging worden gesteld. Wel wordt nog onderzocht of het feit dat zij de spionage de afgelopen dagen in interviews met diverse media heeft toegegeven, alsnog aanleiding voor vervolging kan zijn.

Hetzelfde geldt voor John Symonds, een voormalige Scotland Yard-agent die volgens het Mitrokhin-archief in de jaren zeventig voor de KGB werkzaam was als 'Romeo': hij verleidde overal ter wereld vrouwelijk ambassadepersoneel, om zo geheime informatie los te krijgen. Hij werd nooit veroordeeld voor zijn KGB-activiteiten, die hij tegenover de BBC ruiterlijk toegaf. Vooral over de opleiding tot Romeo, gegeven door twee 'zeer knappe Russische agentes', was Symonds zeer te spreken.

Twee inmiddels overleden Labourparlementariërs blijken in de jaren vijftig en zestig actief te zijn geweest voor de KGB. Tom Driberg, kamerlid en in 1957 en 1958 voorzitter van de partij, was vanaf 1956 KGB-agent 'Lepage'. De homoseksuele Driberg werd door de geheime dienst gechanteerd nadat tijdens een bezoek aan Moskou compromitterende foto's van hem waren gemaakt. De andere parlementariër die in de Mitrokhin-files als agent wordt genoemd is de in 1991 overleden Raymond Fletcher. Hij zou als agent 'Peter' in het begin van de jaren zestig voor de KGB hebben gewerkt.

Meer over