Onthoud deze namen in 2013!

2013 wordt het jaar van Feyenoord, van het leven op Mars en van Italië als nieuwe brandhaard in de eurocrisis. Pin ons er niet op vast, maar op deze en de volgende pagina's een overzicht van de mensen en de gebeurtenissen die er in de komende 365 dagen toe gaan doen.

Wesley Sneijder

De bekende voetballer Wesley Sneijder wordt komende maand uit zijn quarantaine in Milaan verlost. Hij speelt de tweede seizoenshelft voor Manchester United, ook al ontkent manager Alex Ferguson dat nu ten steligste. Het zal Sneijder tot grootse daden inspireren. De eerste zal de uitschakeling van Real Madrid in de Champions League zijn. Tegen de tijd dat het voorjaar wordt, vergelijkt heel Manchester hem met David Beckham en weet heel Nederland weer wie de beste voetballer van dit moment is. Dan ook wordt Wesley Sneijder 29 jaar, een mooiere voetballeeftijd is niet denkbaar. Engeland twijfelt aanvankelijk ook over het samenspel met Robin van Persie, maar de ruimte op de vleugels geeft beiden voldoende actieradius. Manchester United zal schiteren als zelden tevoren. Het gat met Manchester City, de nummer twee van nu, zal aan het eind van het seizoen een krater zijn. Naarmate het seizoen vordert, verloopt de wisselwerking met Van Persie zo goed dat ook bondscoach Louis van Gaal overstag gaat. Het gaat ten koste van Arjen Robben, dat dan weer wel.

De dinsdagen in de Eerste Kamer

In de euforie van hun verkiezingsoverwinningen gingen Mark Rutte en Diederik Samsom er in hun kabinetsformatie ontspannen aan voorbij: het gebrek aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Inmiddels zullen ze beseffen dat de echte politieke spanning zich in 2013 vaker dan ooit op dinsdag kan gaan opbouwen, de wekelijkse vergaderdag in de senaat. Partijen als het CDA, D66, de SP of GroenLinks zijn beurtelings nodig om kabinetsplannen daar aan een meerderheid te helpen. Maar die hebben laten weten dat ze daar geen zin in hebben als ze niet mee mogen denken bij het maken van die plannen. Het sociaal leenstelsel voor studenten, bijvoorbeeld, lijkt daardoor al bij voorbaat kansloos. De mededeling van CDA-leider Buma dat zijn senatoren niets gaan steunen wat bijdraagt aan inkomensnivellering, is ook niet erg geruststellend voor de coalitie.

Christine Lagarde

Ze was de eerste vrouwelijke minister van Financiën in Frankrijk, werd in de zomer van 2011 de eerste topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds en zou hierna de eerste vrouwelijke president van de Europese Commissie kunnen worden. De naam van de Franse Christine Lagarde (56) valt veelvuldig in de Brusselse wandelgangen als opvolger voor de huidige commissievoorzitter José Manuel Barosso. Zijn termijn zit er in 2014 op. Barosso zelf roemde bij Lagardes IMF-benoeming haar hart voor de Europese zaak: als Franse minister van Financiën maakte zij zich sterk voor Europese integratie en een sterker Europees economisch beleid. Sinds zij de scepter zwaait over de wereldeconomie is Lagarde, die in de Forbes toptien van machtigste vrouwen ter wereld staat, een groot deel van haar tijd bezig met het bestrijden van de eurocrisis, nu het IMF vast aanzit bij de onderhandelingen met eurolanden in crisis.

Leven op Mars

Sinds de spectaculaire landing op de Rode Planeet, vorig jaar augustus met hulp van een vliegende hijskraan, is Marsrover Curiosity van Nasa niet uit het nieuws weg te slaan. Doorgaans omdat media iets te gretig op het vinkentouw zitten. Maar komend jaar gaat Curiosity, formaat Morris Mini, wellicht terecht de voorpagina's van de kranten halen. Sporen van leven op Mars, zal in dat geval het nieuws zijn. Voorwaarde is dat er aan de voet van Mount Sharp, pakweg 10 kilometer van de landingsplaats in wat vermoedelijk een drooggevallen meer is, organische verbindingen worden gevonden. Aan het directe Marsoppervlak zijn die al aangetoond. Maar die zouden van meteorieten kunnen zijn die voortdurend neerregenen. Echt nieuws wordt het als bij een boring in sedimenten koolwaterstofverbindingen worden gevonden. Curiosity heeft de boor en het benodigde lab aan boord. Maar geen haast. Met een topsnelheid van 100 meter per etmaal is hij pas na de zomer ter plaatse.

Lodewijk Asscher

'Ik ben Lodewijk Asscher en ik ga u teleurstellen', is het motto van de minister van Sociale Zaken sinds zijn overstap naar Den Haag. De man van de toekomst van de PvdA gaat gebukt onder het verwachtingspatroon dat hem achtervolgt na zijn succesvolle wethouderschap in Amsterdam. Toch zal hij eraan moeten wennen dat de ogen van zijn partij en het land vanaf nu op hem gericht zijn. Op zijn post Sociale Zaken beheert Asscher meer dan wie ook het sociale gezicht van de PvdA. Maar van hem moeten ook de forse versoberingen van WW, ontslagrecht, Wajong en sociale werkplaatsen komen. Hij moet de pensioenen regelen en nog een paar jaar strikte loonmatiging faciliteren. Dat wordt óf het Malieveld vol met woedende, teleurgestelde PvdA-kiezers, óf een breed gedragen sociaal akkoord met vakbeweging, werkgevers en gemeenten - met Asscher in de glansrol van de man die de basis legde voor economisch herstel.

De Brixit

Op Nieuwjaarsdag is het exact veertig jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk toetrad tot de EEG. Deze mijlpaal zal op het eiland niet gepaard gaan met massale festiviteiten. De vraag is eerder of er nog veel jaren bijkomen. David Cameron wil 2013 benutten om macht vanuit Brussel terug te halen naar Westminster. Als dat niet lukt, en die kans is groot, kan hij weinig anders dan een referendum uitschrijven waarin de Britten zich mogen uitspreken over het EU-lidmaatschap. Hij zal daarbij op verzet stuiten van de Liberaal-democratische coalitiepartner, nota bene de enige partij die zo'n referendum in haar verkiezingsmanifest had opgenomen. De Eurogezinde Nick Clegg achtte een 'Nee' tegen Europa indertijd ondenkbaar. Anno 2013 staan de zaken er heel anders voor.

Koningin Beatrix

Voor Elsevier was zij de Nederlander van het jaar 2012, maar er zijn genoeg redenen te bedenken waarom 2013 het échte jaar van koningin Beatrix kan worden. Op 31 januari viert zij haar 75ste verjaardag. Zoals gebruikelijk in familiekring; de publieke viering is op Koninginnedag. Een andere mijlpaal wordt 30 november 2013, als de grootse viering van '200 jaar Koninkrijk der Nederlanden' begint. Die dag wordt de landing van de latere koning Willem I op Scheveningen nagespeeld. Daarna volgt tot oktober 2015 een reeks andere festiviteiten. Blijft Beatrix al die tijd aan en schrijft zij zo vaderlandse geschiedenis als langst regerende vorst? Een ander Nederlands record bezit zij al, dat van 'oudste regerende monarch ooit'. Hoe dan ook, ze zal enkele dingen nauwlettend in de gaten houden: de politieke stabiliteit, de gezondheidssituatie van prins Friso en de gezinssituatie in De Eikenhorst. Die optelsom bepaalt wanneer Willem-Alexander koning Willem IV kan worden.

Bacterieën onder de pool

Het klinkt onwaarschijnlijk: dat er iets leeft in een pikdonker en ijskoud meer dat al zeker 15 miljoen jaar onder 2,5 kilometer ijs zit opgesloten. Maar het zou het wetenschapsnieuws van 2013 kunnen worden. Lake Vostok zal in dat geval op de kaartjes staan, een oeroud meer onder het pakijs ten oosten van de geografische zuidpool. Russische geleerden boorden er al jaren naartoe en bereikten begin februari naar eigen zeggen voor het eerst water. Ze haalden er een beetje van naar boven. Half oktober was de analyse klaar en de conclusie ontnuchterend: geen spoor van leven, geen bacteriën, niks. Niet gek, denken critici van het project. Als het watermonster op weg naar boven bevriest, worden alle verontreinigingen spontaan uit het ijskristal geperst. Deze maand keerden de Russen terug voor betere watermonsters en nieuwe analyses. Later dit jaar komt het resultaat. Elders op Antarctica boorden tot Kerst ook Engelsen naar het veel kleinere Lake Ellsworth onder het ijs, naar eigen zeggen met schonere technieken dan de Russen. Die poging strandde met de rap invallende poolnacht in zicht, die in elk geval aan het oppervlak nauwelijks leven toelaat.

Yohan Blake

Het zal niet meevallen om afscheid te nemen van de meest kleurrijke atleet aller tijden, maar in 2013 moeten we er toch aan geloven. Usain Bolt heeft zijn beste tijd gehad, die van Yohan Blake breekt aan. Bolt en Blake staan nu vooral bekend als landgenoten, trainingsmakkers zelfs. Maar binnen die verhoudingen is Usain Bolt altijd de meester geweest en Yohan Blake de gezel. In het afgelopen seizoenwas de gezel zijn meester al een paar keer te snel af. In thuisland Jamaica bijvoorbeeld, tijdens kwalificatiewedstrijden voor de Spelen, eindigde Blake twee keer voor Bolt. Maar de keren dat het er echt op aankwam, dolf hij telkens weer het onderspit. Toch zullen in retrospectief de drie gouden Olympische medailles in Londen het grandioze slotakkoord van de aloude meester zijn geweest. De drie jaar jongere Blake is nu ervaren genoeg om ook de beste te zijn als het moet, om te beginnen op de 100 meter. Van 10 tot en met 18 augustus wordt in Moskou het WK gehouden. Twee jaar geleden werd Usain Bolt gediskwalificeerd wegens een valse start en had Yohan Blake min of meer vrij spel. Moge het startschot nu voor iedereen op hetzelfde tijdstip klinken.

De titel

De wederopstanding van Feyenoord zal komend jaar officieel gestalte krijgen met de landstitel, de eerste sinds 1999. Niemand lijkt er nu nog rekening mee te houden, zelfs in eigen kring niet, maar het gaat echt gebeuren. Achteraf gezien zal het alleen maar logisch zijn. Vorig seizoen was Feyenoord al goed voor een tweede plaats en de ploeg staat er nu in veel opzichten beter voor. Dat betreft vooral de laatste linie, dankzij de gegroeide status van doelman Mulder en van de verdedigers De Vrij en Martins Indi. Het middenveld is met de komst van Tonny Vilhena beter in balans en het belang van spits Pellè kan niet genoeg worden beklemtoond. John Guidetti was vorig seizoen de kers op de taart. Graziano Pellè is het deeg. Noteren: zondagmiddag 12 mei 2013. In een onderling duel houden FC Twente en PSV elkaar in een wurggreep. Ajax verspeelt punten bij Groningen. En Feyenoord speelt thuis tegen NAC. Een makkie.

Ton Heerts

Hij is meer een wat oubollige technocraat dan een working class hero. Maar oud-marechaussee Ton Heerts is niet tot interim-voorzitter van de FNV benoemd om het vuurtje verder op te stoken. Hij is toch vooral de man die de vakbond na al het intern gekrakeel in rustiger vaarwater moest brengen. Dat is hem tot nu toe redelijk gelukt. Er klinken weer woorden als voorjaarsoverleg, centraal akkoord en zelfs een tweede Akkoord van Wassenaar, de geruchtmakende afspraak uit 1982 om jarenlang loonmatiging te betrachten. Heerts heeft dat op de rails gekregen zonder grote concessies te doen. De FNV wijst aantasting van de ontslagbescherming nog steeds af. Heerts mag het nieuwe jaar proberen verder vorm te geven aan het oude idee van consensus, zodat Nederland weer als poldermodel een voorbeeldfunctie kan vervullen. Daarnaast zal hij de overgang van FNV naar De Vakbeweging vorm moeten geven. Ultimo 2012 kent nog niet iedereen Ton Heerts, ultimo 2013 wel.

Richard Branson

Over het waarom van een eigen platenzaak, die de basis legde voor zijn zakenimperium, merkte Richard Branson ooit op: 'Het heeft geen zin je eigen bedrijf te beginnen als je het niet uit ergernis doet.' Branson breidde de Virgin-winkelketen uit met Virgin Records, Virgin Airways, Virgin Holidays, Virgin Broadcasting, Virgin Books, Virgin Trains, Virgin Mobile en Virgin Cosmetics. Dus ergerde hij zich kennelijk ooit aan de muziekindustrie, de luchtvaart, de reiswereld, het omroepbestel, het boekenvak, de spoorwegen, de telefoonbranche en de cosmetica-sector. Is ergernis de drijfveer geweest voor Virgin Galactic, in 2004 opgericht voor betaalbare ruimtereizen? Misschien. Maar de 62-jarige Branson is ook een avonturier, die records brak in zeilschepen en luchtballonnen. Zijn SpaceShip Two maakt in 2013 zijn eerste vlucht op de raketmotor. Tot nu toe heeft SpaceShip Two alleen glijvluchten gemaakt, na te zijn afgeworpen door het moedervliegtuig dat het toestelletje voor zes mensen tot de rand van de atmosfeer brengt. In 2014 of 2015 hoopt Branson als eerste passagier de aarde te verlaten.

3 procent of niet?

Gaat Mark Rutte weer een verkiezingsbelofte breken? Het gaat om zijn allerplechtigste belofte dit keer: het op orde brengen van de schatkist, opdat wij onze schulden 'niet doorschuiven naar volgende generaties'. Lees: het begrotingstekort moet omlaag, om te beginnen naar maximaal 3 procent in 2013. In ruil voor de medewerking van de PvdA aan dit streven, gaf hij in de formatie veel op - met dramatische gevolgen voor zijn populariteit in eigen liberale kring. Tot overmaat van ramp lijkt het nu in het eerste het beste jaar al mis te gaan: het tekort dreigt in 2013 de 3 procent te overstijgen. En om het nog ingewikkelder te maken, voerde de PvdA juist campagne met de boodschap dat te snel bezuinigen de economie schaadt. Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom schoven de hete aardappel de afgelopen weken voor zich uit. In maart pas gaan ze om tafel. Zo deed Rutte het vorig jaar ook, met CDA en PVV in het Catshuis. We kennen de afloop. De 3-procentsvraag wordt de eerste echte test voor het kabinet Rutte II.

Jeroen Dijsselbloem

Als de Brusselse circuits het bij het rechte eind hebben zal er komend jaar geen week voorbij gaan zonder Jeroen Dijsselbloem in de schijnwerpers. Hij wordt de onbezoedelde 'mister euro' als voorzitter van de eurogroep. Dat is het gezelschap van de ministers van Financiën van de 17 eurolanden. Ze hebben de ergste crisis - Griekenland - bezworen, maar zo lang de veel grotere eurolanden Spanje en Italië niet uit de politieke en financiële gevarenzone zijn, heeft Dijsselbloem alle vier de uren nodig die zijn nieuwe bijbaan hem per dag gaat kosten. Hij krijgt daarbij de argusogen van zowel Nederland als de rest van de eurozone op zich gericht. Want: slaagt hij erin een onafhankelijke voorzitter te zijn, dan schaadt hij mogelijk de Nederlandse belangen. En als hij de harde opstelling uit het regeerakkoord van Rutte II laat prevaleren, krijgt hij de zestien andere eurolanden over zich heen. De eerste proeve dient zich onmiddellijk aan: houdt Dijsselbloem zijn eigen begroting binnen de Europese eisen? Als coalitiepartner van de VVD en voorzitter van de eurogroep moet hij het braafste jongetje van de klas zijn. Maar als sociaal-democraat wil hij de handen vrij houden om over de 3 procent te kunnen gaan. De permanente koorddans van Dijsselbloem wordt een van dé verhalen van 2013.

Italië

Griekenland en Spanje waren in 2012 de grote brandhaarden in de eurocrisis. Tientallen Europese toppen werden gewijd aan het sukkelende Spaanse bankwezen en de wrakkige Griekse staatshuishouding. In 2013 kan de hoofdrol in het eurodrama aan Italië toevallen. Op 24 en 25 februari zijn daar parlementsverkiezingen. De uitslag wordt in de Europese hoofdsteden met angst en beven tegemoet gezien. Het nachtmerriescenario: de hervormingsgezinde Mario Monti verdwijnt in de coulissen en enfant terrible Silvio Berlusconi keert triomfantelijk terug als premier van Italië. Een Italiaanse regering die de kont tegen de krib gooit, is het laatste wat de eurozone kan gebruiken. De problemen van Italië zijn het afgelopen jaar een beetje ondergesneeuwd, maar de Italiaanse staatsschuld is op de Griekse na relatief de hoogste van de Europese Unie. De Italiaanse economie is al vijf kwartalen op rij gekrompen. Als Italië, de derde economie van Europa, in betalingsproblemen komt, staat de euro pas echt op het spel.

Carla van Os

Carla van Os (44), jurist Kinderrechten en Migratie, stond in 2012 Mauro bij in diens strijd om een verblijfsvergunning. 'Een a-typische zaak', vindt ze zelf, 'die de politieke gemoederen hoog deed oplopen'. Te vergelijken met de 'mediahype' (Geen Kind in de cel) uit 2006 rond het Chinese jongetje Hui in vreemdelingenbewaring. De 'hype-kinderen' staan model voor honderden lotgenoten, voor wie Van Os zich met hart en ziel inzet. Carla van Os studeerde rechten, journalistiek en orthopedagogie, werkte 9 jaar (1996-2005) als voorlichter en fondsenwerver voor de Stichting Vluchteling en sindsdien voor Defence for Children. Afgelopen jaar knokte ze voor het kinderpardon en voor het recht op stage voor jongeren zonder verblijfsvergunning. 2013 wordt nog drukker, gezien haar actielijstje: aanscherping van het kinderpardon, het lot verbeteren van stateloze kinderen, van alleenstaande minderjarige vreemdelingen, belemmeringen wegnemen voor kinderen bij gezinshereniging. Ten slotte het verbod op illegaliteit. Illegale kinderen zijn weliswaar niet strafbaar. Maar, zeg ze, 'het heeft op hen een enorme impact'.

De doping

Wie dacht dat Lance Armstrong het wielrennen een slechte dienst heeft bewezen, kan zijn borst nat maken. Ergens in 2013 gaat een beerput open, die alle eerdere dopingaffaires in de schaduw zal stellen. Misschien doet de liefhebber er verstandig aan een jaartje over te slaan. De Italiaanse en de Zwitserse politie zijn op dit moment druk doende een crimineel netwerk bloot te leggen, waarin doping en zwart geld de kernbegrippen zijn. Spil in dat netwerk zou Michele Ferrari zijn, de Italiaanse sportarts die ook Armstrong en zijn ploeggenoten op hun wenken zou hebben bediend. Wielrenners en wielerploegen zouden in duistere samenwerkingsverbanden de belasting hebben ontdoken om met dat geld dopingproducten aan te schaffen. Uit de eerste categorie duiken namen op, die tot de usual suspects gerekend kunnen worden. Maar de grootschalige betrokkenheid van ploegen doet het ergste vrezen. Het wielrennen mag al in zijn handen dichtknijpen als het rondom Team Sky nog een peloton kan samenstellen. Onthoud de plaatsnaam Padova. In die Italiaanse stad wordt het justitieel onderzoek gecoördineerd. En onthoud de naam van Benedetto Roberti. Hij leidt het onderzoek.

Bart Roep

Patiënten met diabetes type 1 zijn levenslang afhankelijk van insuline, maar de Leidse hoogleraar diabetologie Bart Roep kan hun toekomst op zijn kop gaan zetten. Het idee was altijd dat hun afweersysteem alle bètacellen in de alvleesklier had vernietigd die insuline aanmaken, maar Roep ontdekte dat patiënten die cellen nog wel hebben. Ze zijn alleen niet actief. Het is niet slim om ze onvoorbereid uit hun schuilplaats te lokken. Dan worden ze alsnog door het afweersysteem vernietigd. Daarom werkt hij aan een immuunceltherapie waarbij afweercellen buiten het lichaam worden behandeld en daarna aan de patiënt worden teruggegeven. Pas als die afweer is 'heropgevoed' heeft het zin om medicijnen te geven die de bètacellen weer actief maken. Dat alle patiënten ooit met insuline kunnen stoppen, lijkt Roep onwaarschijnlijk. Er ligt wel een rooskleurigere toekomst in het verschiet waarin ze niet blind hoeven te worden of ledematen hoeven te verliezen. 'Alleen dat al geldt voor velen als genezing.'

Israël-Iran

Zal Israël komend jaar Iran aanvallen? Volgens de Israëlische premier Netanyahu bereikt Teheran in het voorjaar of in de zomer van 2013 het laatste stadium van de ontwikkeling van een kernbom. Dan zou het nog maar een kwestie van maanden of weken zijn voordat de Iraanse atoombom een feit is. Israël heeft laten weten dat het niet zal toestaan dat het islamitische bewind deze 'rode lijn' overschrijdt. Maar een eenzijdige Israëlische militaire actie zonder de steun van de VS ligt niet voor de hand. De Amerikanen willen tijd winnen. Ze hopen dat de economische strafmaatregelen tegen Iran uiteindelijk effect sorteren. Intussen zal de stille oorlog die al aan de gang is - cyberoorlog en het vermoorden van Iraanse kerngeleerden - doorgaan. Zoals de zaken er nu voorstaan zal Iran niet zwichten voor internationale druk, maar mogelijk veranderen de verhoudingen in Teheran na de presidentsverkiezingen die in juni worden gehouden. Als president Ahmadinejad met zijn opruiende stijl van het toneel verdwijnt, komt er misschien ruimte voor een pragmatischer politicus voor wie onderhandelen met de Amerikanen geen ketterij is.

Paul Polman

Geen bestuurder van een Nederlands beursfonds heeft zich zozeer als maatschappelijk betrokken ondernemer ontpopt als Paul Polman, de baas van het voedingsmiddelenconcern Unilever. Hij wil niet alleen de aandeelhouders en andere stakeholders op maat bedienen, hij wil ook de wereld verbeteren. 'Noem het naïef, maar ik blijf positief.' Polman is nationaal maar nu ook internationaal het boegbeeld van duurzaam ondernemen. Hij noemt duurzame groei zelfs het enige model voor het doen van zaken. Hij toont zich ook op andere manieren maatschappelijk betrokken zoals met het lidmaatschap van een VN-panel dat onderzoek doet naar de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Polman kan bewijzen dat duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van waardecreatie voor aandeelhouders. Ook daarin doet Unilever het meer dan goed. Polman staat voor de uitdaging niet alleen de aandeelhouders van Unilever tevreden te houden, maar ook nog verder zijn nek uit te steken omdat andere bestuurders daar in tijden van crisis geen tijd voor hebben.

De woningmarkt

Het wordt een spannend jaar voor de Nederlandse woningmarkt. Vanaf 1 januari moeten nieuwe huizenkopers verplicht aflossen op hun hypotheek. De banken scherpen de kredietnormen verder aan. Het lijkt daarom onvermijdelijk dat de huizenprijzen verder zullen dalen. De grote banken verwachten dat woningen 5 tot 7 procent minder waard worden in 2013. De vraag is of het dieptepunt van de woningmarktcrisis dan is bereikt. De optimisten wijzen erop dat het kabinet met het beperken van de renteaftrek duidelijkheid heeft geschapen. Nu de consument weet waar hij op lange termijn aan toe is, zal hij de aankoop van een huis weer durven te overwegen. Bovendien blijft de verhuisbehoefte bij sommige kopersgroepen hoog en worden er nauwelijks nieuwe huizen gebouwd. De pessimisten die denken dat het tij in 2013 nog niet zal keren, wijzen op het grote stuwmeer van te koop staande huizen. Door de koopkrachtdaling heeft het gemiddelde huishouden steeds minder te besteden. De betaalbaarheid van huizen neemt daarom minder snel toe dan op grond van de prijsdaling valt te verwachten.

Enda Kenny

Hij bezit de uitstraling van een glas mineraalwater, heeft amper verstand van economie en maakt soms onhandige opmerkingen. Toch is de 61-jarige Enda Kenny hard op weg om de succesvolste premier uit de Ierse geschiedenis te worden. Kenny zit al sinds 1975 namens de conservatieve Fine Gael-partij in het parlement, maar tot voor twee jaar terug kon niemand zich hem als premier voorstellen. Als oppositieleider was hij zo hopeloos dat een columnist hem aanraadde om zichzelf met een fles whiskey en een geladen pistool af te zonderen. Maar een degelijke leider, die doet wat de Trojka (EU, ECB & IMF) hem opdraagt, bleek precies wat het land nodig heeft bij het aflossen van de schulden. Terwijl het begrotingstekort in 2013 verder zal dalen, gaat Kenny door met dat waar hij het meeste plezier aan beleeft: door het land reizen en onderweg, vriendelijk lachend, de handen schudden van zijn landgenoten. En van vele regeringsleiders: Ierland is vanaf morgen een half jaar lang voorzitter van de Europese Unie.

De superprovincie

Worden Flevoland, Utrecht en Noord-Holland aaneen gesmeed tot één grote superprovincie? Als het aan minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) ligt wel, en ook snel, met zo min mogelijk lastige inspraakprocedures. De sceptici hebben al een naam bedacht voor dit nieuwe landsdeel: Flutland. In de politiek leidt dit plan tot veel opwinding. Maar de meeste burgers kunnen niet wakker liggen van het opheffen van de afzonderlijke provinciale organisaties waarvan nauwelijks iemand precies kan omschrijven waartoe ze dienen. Dat ligt anders met een ander bestuurlijk voornemen van het kabinet Rutte II, het vergroten van de gemeenten tot 100 duizend inwoners. Van gemeentelijke herindelingen kunnen inwoners pislink worden, zeker als ze van bovenaf worden opgelegd. Plasterk heeft met de hand op het hart beloofd dat deze samenvoegingen van gemeenten 'van onderop' moeten komen. Maar dit kabinet vindt ook dat alleen grote gemeentelijke organisaties in staat zijn het groeiend aantal taken naar behoren uit te voeren dat ze krijgen opgelegd.

Jasper S.

De rechtszaak van 2013, dat wordt het proces tegen melkveehouder Jasper S., verdachte van de moord op Marianne Vaatstra. Het opsporen van S. was weliswaar een hordenloop die dertien jaar duurde, maar op het eerste gezicht lijkt het Openbaar Ministerie in Leeuwarden nu zeker van een veroordeling. De officier van justitie beschikt over waterdicht bewijs: een perfecte dna-match en een bekentenis. De raadsman van S., Jan Vlug, is zo overtuigd van de zaak tegen zijn cliënt dat hij in Nieuwsuur verkondigde dat 'de moord is opgelost'. Maar Vlug gaf ook aan: daarmee is nog niets gezegd over de schuld van mijn cliënt. De schuld van S., daar draait het proces straks om. Acht de rechter S. volledig ontoerekeningsvatbaar, dan is straf uitgesloten. Zelfs tbs is niet gegarandeerd, bij iemand die na het delict alweer zolang in de maatschappij meedraaide als keurige boer. De officier van justitie zal voor zijn zaak moeten vechten, straks in Leeuwarden.

Illustraties

undefined

Meer over