Ontdekking van 'verloren wereld'

'Een paradijs op aarde.' Zo noemt een internationaal team van wetenschappers de ontdekking van tientallen nieuwe diersoorten in een ongerept stuk jungle in Papua....

Het enorme aantal nieuwe diersoorten deed de ontdekkers duizelen. Zetroffen twintig nieuwe kikkersoorten aan, waaronder een minuscuul beestjevan 14 millimeter. Ook stuitten de wetenschappers op vier nieuwe vlindersen een aantal onontdekte planten, waaronder een reusachtige rododendron metwitte bloemen van 15 centimeter doorsnee. Het is vermoedelijk de grootsterododendron ter wereld. Volgens de botanici uit de groep, die onder leidingstond van de Amerikaan Bruce Beehler, leek een aantal planten op niets datze eerder hadden gezien.

Opvallend was dat de meeste dieren niet schuw waren, wat erop wijst datze niet aan mensen gewend zijn. Twee egeltjes lieten zich zo door deonderzoekers oppakken en bekijken. Een paradijsvogelpaartje voerde een dansop in kamp van de onderzoekers. Tot grote verbazing van het team vanAmerikaanse, Indonesische en Australische wetenschappers, bleek het om eenvogel te gaan die als uitgestorven geregistreerd stond. De vogel met zespluimen op zijn kop, genoemd naar de ornitholoog Berlepsch, is in denegentiende eeuw beschreven, maar was nog nooit gefotografeerd. Deexpeditie van Beehler, die georganiseerd werd door de Amerikaanseorganisatie Conservation International, had de primeur.

Ook legden de onderzoekers de zeldzame goudgevlekte prieelvogel vast enzagen ze een goudmantel-boomkangoeroe, die maar een paar keer eerder isgezien. Expeditieleider Beehler denkt dat er nog tientallen andereonontdekte diersoorten in het onherbergzame oerwoud te vinden zijn.

Het gebied waar de onderzoekers een maand bivakkeerden, is 300 duizendhectare groot en ligt op 2.200 meter hoog in het Foja-gebergte. Dat ligtin het noorden van Papua, het Indonesische deel van het eilandNieuw-Guinea. Het gebied wordt niet bewoond. De onderzoekers willen dit jaarterugkeren.

Meer over