Ontdekking van ‘verloren wereld’

‘Een paradijs op aarde.’ Zo noemt een internationaal team van wetenschappers de ontdekking van tientallen nieuwe diersoorten in een ongerept stuk jungle in Papua....

Het enorme aantal nieuwe diersoorten deed de ontdekkers duizelen. Ze troffen twintig nieuwe kikkersoorten aan, waaronder een minuscuul beestje van 14 millimeter. Ook stuitten de wetenschappers op vier nieuwe vlinders en een aantal onontdekte planten, waaronder een reusachtige rododendron met witte bloemen van 15 centimeter doorsnee. Het is vermoedelijk de grootste rododendron ter wereld. Volgens de botanici uit de groep, die onder leiding stond van de Amerikaan Bruce Beehler, leek een aantal planten op niets dat ze eerder hadden gezien.

Opvallend was dat de meeste dieren niet schuw waren, wat erop wijst dat ze niet aan mensen gewend zijn. Twee egeltjes lieten zich zo door de onderzoekers oppakken en bekijken. Een paradijsvogelpaartje voerde een dans op in kamp van de onderzoekers. Tot grote verbazing van het team van Amerikaanse, Indonesische en Australische wetenschappers, bleek het om een vogel te gaan die als uitgestorven geregistreerd stond. De vogel met zes pluimen op zijn kop, genoemd naar de ornitholoog Berlepsch, is in de negentiende eeuw beschreven, maar was nog nooit gefotografeerd. De expeditie van Beehler, die georganiseerd werd door de Amerikaanse organisatie Conservation International, had de primeur.

Ook legden de onderzoekers de zeldzame goudgevlekte prieelvogel vast en zagen ze een goudmantel-boomkangoeroe, die maar een paar keer eerder is gezien. Expeditieleider Beehler denkt dat er nog tientallen andere onontdekte diersoorten in het onherbergzame oerwoud te vinden zijn.

Het gebied waar de onderzoekers een maand bivakkeerden, is 300 duizend hectare groot en ligt op 2.200 meter hoog in het Foja-gebergte. Dat ligt in het noorden van Papua, het Indonesische deel van het eiland Nieuw-Guinea. Het gebied wordt niet bewoond.De onderzoekers willen dit jaar terugkeren.

Nieuwe diersoorten gevonden op Papua. (ANP) Beeld
Nieuwe diersoorten gevonden op Papua. (ANP)
Meer over