Ontdekkers bacterie krijgen Nobelprijs Geneeskunde

De Australische medici Barry J. Marshall en J. Robin Warren hebben de Nobelprijs 2005 voor Geneeskunde gewonnen voor de ontdekking van de bacterie Helicobacter pylori en de betekenis daarvan bij onder meer de aandoening gastritis...

ANP

Dit werd maandag gemeld op de internetpagina van de Nobelprijsjury, Nobelprize.org. ‘Ze deden de uitzonderlijke en onverwachte ontdekking’ dat gastritis en maagzweren het gevolg zijn van een maaginfectie veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori, gaf de organisatie op als exacte reden voor het toekennen van de prijs.

Marshall werkt in het QE II-medisch centrum van de universiteit van Western Australia in Nedlands. Warren werkt in het Australische Perth. De twee moeten het prijzengeld van 10 miljoen Zweedse kroon (1,1 miljoen euro) delen.

Warren infecteerde zichzelf met de bacterie Helicobacter pylori om zijn sceptische collega's te overtuigen. Dat vertelde hoogleraar klinische gastro-enterologie E. Kuipers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam maandag.

Warren en Marshall ontdekten begin jaren tachtig dat deze min of meer vergeten bacterie veel voorkwam bij mensen met een maagzweer en ontstekingen in de twaalfvingerige darm. Maar omdat de bacterie ook voorkwam bij mensen zonder maagzweren, werd deze ontdekking met scepsis ontvangen in de medische wereld, zei Kuipers op het Radio 1 Journaal.

De Australiërs slaagden er in de bacterie in een laboratorium te kweken en onder druk van alle scepsis besloot Warren zichzelf te infecteren. De man kreeg daarop maagklachten, hetgeen zijn stelling onderbouwde dat de Helicobacter pylori een ziekteverwekker was.

Volgens Kuipers heeft dit belangrijke gevolgen gehad voor de behandeling van mensen met een maagzweer. Tot dat moment werd de aandoening gezien als een psychische en een chronische ziekte. In de jaren zeventig werd de klacht aangepakt door de twaalfvingerige darm te verwijderen. Die operatie kwam vaker voor dan de verwijdering van een blinde darm, zei de professor.

Door de ontdekking van de Nobelprijswinnaars is de behandeling nu een stuk eenvoudiger en kan de ontsteking met medicijnen worden aangepakt. Inmiddels is uit onderzoek begin jaren negentig waar Kuipers zelf aan meegewerkt heeft gebleken dat de chronische ontsteking van het maagdarmvlies met de bacterie als hij lang genoeg duurt, ook kan leiden tot maagkanker.

Meer over