Recept

Ontbijttofu uit Hangzhou

Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag ontbijttofu uit Hangzhou (Ontbijt voor 2 personen).

Ontbijttofu uit Hangzhou Beeld Pay-Uun Hiu
Ontbijttofu uit HangzhouBeeld Pay-Uun Hiu

Land of Fish and Rice, heet het nieuwste boek van Fuchsia Dunlop, dat door Karakter Uitgevers is omgedoopt tot De Shanghai-keuken. Lekker duidelijk.

Alleen gaat dit boek over Jiangnan, een gebied ten zuiden van de rivier Yangtze, waarvan Shanghai slechts deel uitmaakt. Maar Chinees is ingewikkeld en Shanghai kunnen de meeste Nederlanders tenminste nog uitspreken.

Aan de inhoud van het boek doet het niets af. De namen van gerechten staan keurig in Chinese karakters en in pinyin (de fonetische transcriptie) en in bloemrijke vertalingen als 'galopperende eieren met repen varkensvlees' en 'eekhoornvis in zoetzure saus'.

Dunlop is een autoriteit op het gebied van de Chinese keuken. Ze werd opgeleid tot chef-kok in Chengdu (hoofdstad van Sichuan), ze spreekt vloeiend Chinees en ze schrijft even vermakelijk als deskundig over de geneugten van stinktofu en andere Chinese specialiteiten. Naast haar 'basisboek' met Chinese recepten (De echte Chinese keuken thuis), schreef ze kookboeken over de provincies Sichuan en Hunan. En nu dus de keuken van de (zuid)oostelijke kustprovincies.

Deze regio kent een rijke gastronomische traditie, met als belangrijke ijkpunten de steden Hangzhou en Suzhou. Voor Dunlop was Hangzhou haar uitvalsbasis, waar ze kind aan huis werd bij de Dragon Well Manor van restauranthouder Dai Jianjun. In tegenstelling tot de pittige gerechten uit Sichuan, is het eten in deze streken vrij mild. De nadruk ligt op pure smaken, die niet worden overstemd door sterke kruiden en sauzen.

Een voorbeeld daarvan is de 'ontbijttofu uit Hangzhou'. Heerlijke zachte tofu die in toko's wordt verkocht onder de naam 'zijden tofu'. Daar zijn ook zakjes met gepekelde reepjes groente te koop, die vaak in soepen worden gebruikt. Voor wie een koolhydraatarm ontbijt wil, maar is uitgekeken op rauwkost en smoothies, is dit een fantastisch (en snel) alternatief.

Bereiding

Breng in een pan genoeg water aan de kook in een pan om de tofu te bedekken en voeg wat zout toe. Schep grote stukken van de tofu in het water. Laat 5 minuten sudderen tot ze warm zijn. Schep de tofu met een schuimspaan uit de pan en verdeel over twee kommen. Breek grotere stukken in kleinere stukjes. Verdeel de resterende ingrediënten erover. Eet het gerecht met een lepel.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten
- 300 g zijden tofu
- 1/4 theel. fijne tafelsuiker
- 2 theel. lichte sojasaus
- 1 theel. sesamolie
- paar druppels chili-olie
- 2 eetl. gepekelde groente
- 2 eetl. lenteui, dun gesneden, alleen het groen
- 1 eetl. koriander, fijngehakt
- 2 eetl. gebakken vlies-pinda's

Meer over