NieuwsFestivals

Onstuimige groei van festivals ten einde: in 2018 trokken festivals iets minder bezoekers

Het aantal festivalbezoeken nam vorig jaar voor het tweede jaar op rij licht af. Daarmee lijkt de festivalmarkt zich te stabiliseren na jarenlange onstuimige groei. Dat blijkt uit de Festivalmonitor 2019.

Bezoekers op het festivalterrein in Biddinghuizen tijdens de eerste dag van de 27ste editie van Lowlands.  Beeld ANP
Bezoekers op het festivalterrein in Biddinghuizen tijdens de eerste dag van de 27ste editie van Lowlands.Beeld ANP

Het aantal festivals neemt nog wel toe, doordat kleinere festivals aan populariteit winnen. Grote festivals trekken juist minder publiek. In 2018 waren er 26,5 miljoen festivalbezoeken, 100 duizend minder dan in 2017.

Een trend die onveranderd doorzet, is de prijsstijging van de tickets. In 2018 was een kaartje gemiddeld 8,5 procent duurder dan het jaar ervoor. ‘Dat percentage hebben we meermaals nagerekend, want wij vonden het opvallend hoog’, zegt Lex Kruijver van onderzoeksbureau Respons, dat het onderzoek uitvoerde in opdracht van de festivalbranche. De overige bestedingen, aan eten en drinken en aan bijvoorbeeld merchandise, daalden voor het eerst in vijf jaar, met 6 procent. Ook haalde de festivalsector minder subsidie binnen dan vorig jaar: 51,3 miljoen euro tegenover 53,9 miljoen euro in 2017. ‘Vooral door striktere overheidseisen, bijvoorbeeld op gebied van veiligheid en duurzaamheid, nemen de kosten voor organisaties toe terwijl horecaomzet en subsidie niet meegroeien. Dat zie je terug in een duurder ticket.’

Het beleid van grote steden om het aantal festivals in de stad te terug te brengen lijkt te werken, blijkt uit de cijfers. In Amsterdam, Utrecht en Den Haag daalde het aantal festivalbezoeken doordat grote festivals uitweken naar de regio of de buitengebieden rondom de stad. Rotterdam is een uitzondering, daar steeg het aantal bezoeken met 13 procent. Kruijver: ‘Vooral Noord-Brabant spint er garen bij en zet de deur wagenwijd op.’ Het marktaandeel van deze provincie nam 20 procent toe. Ook de provincies Groningen, Limburg, Drenthe en Zuid-Holland profiteren van de teruggang van het aantal festivalbezoeken in de grote steden.

Volgens Willem Westermann van festivalbranchevereniging VVEM tonen de cijfers dat de festivalsector volwassen begint te worden. ‘Het aantal bezoekers stabiliseert. Ook in het aantal festivals zien wij geen grote verschuivingen meer, terwijl de sector zichzelf wel blijft vernieuwen.’

In 2018 kwamen er meer nieuwe festivals bij dan er verdwenen. De nieuwe festivals richtten zich opvallend vaak op muziek. Het aantal theaterfestivals nam juist af.

Meer over