Update

Onstuimig weer: veel evenementen sneuvelen

Omgewaaide bomen, ondergelopen kelders en vertragingen in het verkeer: Nederland heeft vandaag last van ongunstige weersomstandigheden. In Rotterdam dreigt zelfs een schoorsteen om te waaien.

Redactie / ANP
Geen strandweer vandaag in Scheveningen. Beeld anp
Geen strandweer vandaag in Scheveningen.Beeld anp

Het gaat om een 60 meter hoge schoorsteen aan de Keileweg. Door de harde wind is er in het bovenste deel van de schoorsteen een knik ontstaan. De politie heeft het gebied in een ring van 100 meter rond de schoorsteen ontruimd en stuurde voor alle zekerheid werknemers in twee gebouwen in de buurt naar huis. Uit twee gebouwen zijn werknemers naar huis gestuurd, onder meer een gebouw van Eneco, aldus de politiewoordvoerster.

De schoorsteen wordt naar verwachting morgenochtend vanaf 7 uur afgebroken. Dat gaat gebeuren met twee enorme kranen waarvan de opbouw vanavond is begonnen. Dat maakte een woordvoerster van de politie bekend. De schoorsteen van een voormalige fabriek staat op een industrieterrein dat deels al leeg was.

In de omgeving van Rotterdam waaiden op meerdere plekken bomen op geparkeerde auto's en werden enkele wegen geblokkeerd door dikke takken. De Fast Ferry van de RET tussen Hoek van Holland, Rozenburg en de Maasvlakte moest uit de vaart worden genomen.

Voetgangers gewond
In Den Haag raakten twee voetgangers vanmiddag gewond doordat ze werden geraakt door een omgewaaide boom of een afgewaaide tak, zo meldt de politie. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar het is niet bekend hoe zij eraan toe zijn. De brandweer in de regio had de handen vol aan meldingen van wateroverlast en stormschade.

Bij verzekeraar Interpolis heeft het weer van gisteravond geleid tot ongeveer 600 schademeldingen van bedrijven en particulieren.
De meeste claims betreffen waterschade, zoals ondergelopen kelders en lekkage. Ongeveer honderd meldingen kwamen van bedrijven; zij claimden gemiddeld 2500 euro. Particulieren, goed voor ongeveer 500 claims, meldden gemiddeld 1000 euro schade. Interpolis kon nog niet zeggen hoeveel meldingen het weer van vandaag tot tot nu toe heeft opgeleverd.

Evenementen
In het hele land is een groot aantal evenementen afgelast of aangepast. Veelal laten de organisatoren het evenement niet doorgaan omdat de risico's op ongelukken groot zijn en uit angst voor weinig belangstelling. Donderdag gaat het luchtballonfestival Eindhoven Ballooning niet door. In Gramsbergen is het culturele festival Night of the Forest, dat vrijdag zou worden gehouden, geschrapt in verband met de weersomstandigheden. In Orvelte gaat donderdag de zomermarkt niet door en de folkloristische dag in Middelburg is afgelast. In Leiden is uit voorzorg de Hortus Botanicus gesloten. De tuin en de tropische kassen zijn gesloten uit angst voor afbrekende takken.

De opening van het rondreizend festival Karavaan in Hoorn is uitgesteld naar vrijdag. Alle buitenvoorstellingen zijn donderdag afgelast. De voorstelling van de opera Orfeo ed Euridice in de tuinen en op de vijver van Paleis Soestdijk is vanwege de regen verplaatst naar zondag.

Theatergezelschap Vis à Vis heeft het buitenspektakel Silo 8 van donderdag op het Almere Strand verplaatst naar volgende week. Verder gaat Les enfants du paradis van het BosTheater in het Amsterdamse Bos niet door en slaan diverse voorstellingen van het Over het IJ Festival in Amsterdam-Noord een avondje over vanwege de vele regen en harde wind.

Schiphol
Ook luchthaven Schiphol heeft last van het weer. Ongeveer twintig vluchten naar bestemmingen binnen Europa moesten vandaag worden geannuleerd, en veel andere vluchten kampen met vertragingen. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen van gemiddeld een uur, met uitschieters tot twee uur. Boosdoener is de harde zuidwestelijke wind. De problemen zullen nog wel even aanhouden, verwacht de luchthaven.

Niet iedereen heeft last van de weersomstandigheden: reisorganisaties varen er wel bij. Er worden vandaag fors meer lastminutereizen naar zonnige bestemmingen geboekt, meldt reisorganistatie TUI Nederland. Spanje, Griekenland en Turkije zijn populair. Omdat er meer vraag dan aanbod is, zullen de komende dagen geen reizen in de uitverkoop gaan.

Voetgangers opgepast voor opspattend water, zoals hier in Den Haag. Beeld anp
Voetgangers opgepast voor opspattend water, zoals hier in Den Haag.Beeld anp
Omgewaaide boom in Den Haag Beeld anp
Omgewaaide boom in Den HaagBeeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
Geen strandweer vandaag in Scheveningen. Beeld ANP
Geen strandweer vandaag in Scheveningen.Beeld ANP
Meer over