Ons onderwijs stimuleert en inspireert enorm

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 29 november.

Groep 6 van Sint Joseph in Breda. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Groep 6 van Sint Joseph in Breda.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: ons onderwijs stimuleert enorm

Grunberg vertrouwt in zijn Voetnoot van zaterdag 26 november niet op het onderwijs als het over het inspireren en stimuleren van kinderen gaat. Hij heeft het mis: ons onderwijs stimuleert en inspireert enorm, iedere dag opnieuw. Vraag het mijn leerlingen. Kom maar eens kijken, als je durft. Of beter: geef maar een paar lessen mee, dan zul je zien. Jos Baijens, docent Beatrix College, Tilburg Max Verstappen heeft nog lange weg te gaan

De euforie in de krant van zaterdag en maandag rondom Max Verstappen is naar mijn mening een tikkeltje overdreven. Natuurlijk, zijn talent is voor iedereen zichtbaar. Maar om hem nu al te vergelijken met grootheden als Senna en Schumacher is niet realistisch. De realiteit is dat hij in twee volledige seizoenen nog maar één race heeft gewonnen. Een rijder als Villeneuve won in zijn eerste seizoen vier races. De meest betrouwbare graadmeter om coureurs onderling te vergelijken is de statistiek, waarbij het totaal aantal races wordt afgezet tegen het totaal aantal overwinningen. Als ik even vanaf 1958 begin, het jaar waarin ik mijn eerste Grand Prix zag op Zandvoort, dan ziet die statistiek er als volgt uit: Jim Clark 34 procent (Clark won dus 1 op de 3 races!), Schumacher 29, Hamilton 28, Stewart 27, Senna en Prost 25. Jim Clark was ook nog eens onnavolgbaar in de regen. Uitgaande van de eerste twee seizoenen van Max staat hij nu op nog geen 3 procent. Dat alleen al geeft aan dat er nog een lange weg te gaan is voor hem. Ook moeten we er voor waken Max niet te vroeg op een te groot paard te hijsen. Maar met zijn talent kan hij een heel eind komen, dat is zeker.

Cor van der Meij, Arnhem

Meule, 1891, van Monet is voor een recordopbrengst geveild bij Christie's in New York. Beeld Christie's
Meule, 1891, van Monet is voor een recordopbrengst geveild bij Christie's in New York.Beeld Christie's

Ruiters

Als boerenzoon kan ik het niet laten te reageren op de Brief van de Dag van 28 november. Het zijn geen hooimijten en ook geen korenmijten op de schilderijen van Monet. Een beetje korenmijt werd wel tot vier à zes meter hoogte gestapeld. Volgens mij gaat het hier om hooi, gestapeld op 'ruiters': een houten driepoot van ongeveer manshoogte. Aan elk van de drie zijdes zat op ongeveer driekwart meter boven de grond een dwarsverbinding. Het hooi werd hierop gezet; zodat het - los van de grond - niet ging rotten aan de onderzijde. Zo droogde het verder; door de vorm liep de regen eraf.

Henk Huinink, Lioessens

Korting

Ik werd licht onpasselijk van het advies van de psycholoog in de column van Jean-Pierre Geelen (V, 28 november). Die psycholoog adviseert overal korting te vragen om voor vol te worden aangezien en het onintegere spel te spelen om eerst de verkoper te pleasen en daarna 'toe te slaan'. Het zou statusverhogend werken!

Ik heb een speciaalzaak in hoeden, tassen en sjaals in Nijmegen. Wij adviseren met veel plezier onze klanten en nemen daar ruim de tijd voor. We doen ons best om met de betreffende klant mooie en verrassende combinaties te maken. Ook geven we informatie over ontwerper, materiaal- soort en behandeling van het produkt. Als iemand tot koop overgaat en dan korting vraagt, daalt deze persoon merendeels in onze achting en heeft hij of zij het volgens ons niet helemaal begrepen. Ik adviseer de klanten van deze psycholoog dit spelletje met hem te gaan spelen. Dan krijgt hij wellicht de prijs die hij verdient.

Truus Stuiver, Nijmegen eigenaar 'Cappello'

Kijk naar België

Het artikel 'Wie bepaalt wat een zinloze behandeling is?' van psychiater Tillema (U-pagina, 26 november) onderschrijf ik volledig. Zelf heb ik al jaren tinnitus. In Rotterdam zei de KNO-arts bij het eerste consult direct tegen mij 'wij doen geen onderzoeken want die hebben toch geen zin en zijn tijd- en geldverspilling; u moet ermee leren leven'.

Via internet kwam ik uit bij het Universitair Medisch Centrum in Antwerpen. Daar werden wel allerlei onderzoeken gedaan om medische zaken zoals een tumor in mijn hoofd uit te sluiten. Ook de consulten waren zeer plezierig. Je wordt serieus genomen en er wordt alle tijd aan je besteed. Uiteindelijk kreeg ik een (waarschijnlijke) verklaring voor mijn tinnitus en hoe ik daar het beste mee om kon gaan.

Die menselijke serieuze behandeling heeft mij prima geholpen. En ja, niet voor niets zat de wachtkamer elke keer vol met Nederlanders. Hoe het mogelijk is weet ik niet, maar de rekeningen waren ook heel veel lager dan wat er in Nederland wordt berekend. Misschien omdat de arts je zelf uit de wachtkamer komt halen, er een assistente is voor een paar artsen en de kleine artsenkamers volgens Nederlandse normen wel eens opgeknapt zouden mogen worden.

Nederlandse politiek en medici, neem een voorbeeld aan België.

Judith van der Louw, Spijkenisse

Diederik Samson (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) tijdens de voortzetting van de Algemene Politieke Beschouwingen, 22 september 2016. Beeld anp
Diederik Samson (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) tijdens de voortzetting van de Algemene Politieke Beschouwingen, 22 september 2016.Beeld anp

Slechts 200 euro

De heren Pechtold en Samsom pleiten voor ruimere bijverdienmogelijkheden voor mensen in de bijstand (O&D, 28 november). In de huidige situatie mogen die 'slechts tot maximaal 200 euro per maand tijdelijk bijverdienen', schrijven zij.

Ik gun het de mensen in de bijstand van harte maar verbaas mij zeer over dat 'slechts 200 euro'. Want gaat de zorgverzekering met een tientje omhoog of leidt een overheidsmaatregel tot een tientje inkomensdaling dan hoor ik vanuit de politieke partijen steeds dat dat voor de getroffen groep heel veel geld is. Dan is 200 euro toch ook heel veel geld?

Ron van den Berg, Monnickendam

Biodiesel

Eric van den Heuvel van Platform Duurzame Biobrandstoffen schrijft dat Milieudefensie in het opiniestuk 'Zelfs diesel is beter dan biobrandstof', lezers 'op het verkeerde been' zet en suggereert dat we de cijfers niet op een rij hebben (O&D, 28 november).

Het is fijn dat zelfs de belangenorganisatie voor biobrandstoffen ons steunt in de strijd tegen nieuwe palmolieplantages. Toch vliegt Van den Heuvel uit de bocht als hij stelt dat palmolie voor het grootste deel in voedsel en cosmetica verdwijnt. Dat is pertinent onjuist. Cijfers van Transport & Environment laten zien dat op Europees niveau 46 procent in bio-diesel en 9 procent in elektriciteitscentrales belandt. De meeste palmolie wordt dus wel degelijk verbrand.

En Nederland zelf dan? We rijden zélf weliswaar nog nauwelijks op biodiesel maar Nederland produceert en exporteert het wél met alle liefde en in grote hoeveelheden; die biodiesel bestaat voor 59 procent uit palmolie. In tegenstelling tot wat Van den Heuvel beweert draagt de biobrandstoffensector in Nederland dus behoorlijk bij aan het wereldwijde probleem van ontbossing. Als staatssecretaris Dijksma de bijmengverplichting van de huidige 1,8 procent naar 5 procent verhoogt, maken we dat probleem alleen maar groter.

Rolf Schipper, Anne Knol
Milieudefensie

Meer over