Onrust over akkoord linkse coalitieregering Portugal

In Portugal heerst verwarring en lopen de spanningen op nu er een akkoord is bereikt over de vorming van een nieuwe linkse coalitieregering. De socialistische lijsttrekker en beoogd premier Antonío Costa heeft dinsdagavond een voorstel voor een regering met het Links Blok en de communistische partij gepresenteerd bij de Portugese president Anibal Cavaco Silva.

De Portugese President Anibal Cavaco Silva Beeld anp
De Portugese President Anibal Cavaco SilvaBeeld anp

De linkse coalitiepartners zouden daarbij hun eisen van het stopzetten van de bezuinigingen en een sanering van de Portugese schuld hebben ingeslikt. Volgens Costa vertegenwoordigd de driepartijencoalitie 'de wil van het Portugese volk' en garandeert met zijn meerderheid een voldoende stabiele regering. De aankondiging van Costa is verrassend omdat de vorming van een linkse coalitie tot voor kort vrijwel uitgesloten werd geacht.

In ruim veertig jaar democratie zijn socialisten en communisten er nooit in geslaagd om zich over hun onderlinge tegenstellingen heen te zetten. Het Links Blok, dat oorspronkelijk ontstond na afsplitsing van de zeer orthodoxe communistische partij werd evenmin gezien als een makkelijke partner in de driepartijencoalitie.

De nieuwe situatie zorgt vooral voor ophef, omdat de rechtse coalitie die Portugal de afgelopen jaren regeerde bij de verkiezingen als de grootste partij uit de bus kwam.

Woordvoerders spraken van een 'coalitie van verliezers' die nu ten onrechte het land zou gaan regeren. Portugal zou zich volgens een vooraanstaande conservatieve politica in een 'staat van shock' bevinden nu de grootste partij van de regering dreigt te worden uitgesloten. In principe wordt Passos Coelho door president Cavaco Silva aangewezen om een regering te vormen. Deze zou echter door een linkse meerderheid in het parlement worden weggestemd.

Chaos

Passos Coelho waarschuwde na een bezoek aan de Portugese president opnieuw voor de dreigende chaos waarin een linkse regering Portugal zou kunnen storten. Daarbij suggereerde de premier dat een dergelijk coalitie mogelijk een eind maakt aan de strakke bezuinigingen die zijn regering de afgelopen jaren op last van de Europese Unie, de Europese centrale Bank en het Internationale Monetaire Fonds doorvoerde.

Na de verkiezingen van 4 oktober was de optie van een linkse coalitie nadrukkelijk aanwezig, aangezien de regerende rechtse coalitie zijn absolute meerderheid verloor en slechts 107 van de benodigde 116 zetels in het parlement wist te winnen. De socialist Costa liet echter weten onder geen beding een rechtse minderheidsregering in het zadel te willen houden. Met 86 zetels behaalde de socialistische partij samen met het Links Blok (19) en de communisten (17) een meerderheid van 122 van de 230 parlementszetels.

Meer over