Onrust laait op in hele Oekraïne

Niet alleen in Kiev, ook in de rest van Oekraïne is de onrust donderdag verder opgelaaid. Het lijkt erop dat de regering in Kiev steeds meer de greep verliest op het westen van Oekraïne, van oudsher een bolwerk van Oekraïense nationalisme.

VAN ONZE VERSLAGGEVER BERT LANTING

AMSTERDAM - Aanhangers van de oppositie hebben in tal van steden overheidsgebouwen bezet. Ook werden politiebureaus en kantoren van de veiligheidsdienst SBOE aangevallen.

De Oekraïense autoriteiten waarschuwden donderdag dat radicale betogers grote hoeveelheden wapens en munitie uit de politiekantoren en gebouwen van de SBOE zouden hebben buitgemaakt. Aanhangers van de radicale oppositiegroep Rechtse Sector zouden bezig zijn de wapens over te brengen naar Kiev voor de strijd tegen de oproerpolitie Berkoet.

Een van de leiders van de oppositie, Arsenij Jatsenjoek, ontkende dat de betogers wapens hebben, maar sommige activisten rond het Onafhankelijkheidsplein in Kiev bleken wel degelijk bewapend.

Aanhangers van Rechtse Sector hebben ook op verscheidene plaatsen langs de wegen naar Kiev controleposten opgezet. Auto's werden aangehouden en doorzocht. Volgens de activisten zijn zij op zoek naar leden van de oproerpolitie Berkoet en zogenoemde titoesjki, infiltranten die zich onder de betogers mengen en botsingen met de politie proberen uit te lokken.

Om te voorkomen dat het bewind van president Janoekovitsj steun krijgt van pro-Russische activisten uit de opstandige enclave Transnistrië voeren aanhangers van de oppositie ook controles uit op de snelweg uit Moldavië naar Kiev. De autoriteiten legden de busdienst tussen Moldavië en Kiev donderdag stil, nadat een bus met molotovcocktails was bestookt.

Volgens de oppositie hebben leden van de veiligheidstroepen in Loetsk de wapens neergelegd. Een deel van hen zou zijn overgelopen naar de oppositie.

In de westelijke stad Chmelnitski werd een betoger gedood, toen demonstranten het kantoor van de veiligheidsdienst SBOE aanvielen en binnen probeerden te dringen. Een vrouw raakte ernstig gewond.

In Lviv, het hart van West-Oekraïne, heeft een volksraad het bestuur van de regio overgenomen, nadat demonstranten overheidsgebouwen hadden bestormd. De raad protesteerde in een verklaring tegen de 'openlijke oorlog' die de regering-Janoekovitsj tegen de oppositie is begonnen. In Oezjgorod, Ternopil en Ivano-Frankivsk zijn ook overheidsgebouwen in handen gevallen van de betogers.

Ook in het oostelijk deel van Oekraïne rommelt het. Vanuit Charkov, waar etnische Russen een grote minderheid vormen, werden botsingen tussen betogers en de oproerpolitie gemeld.

Op het schiereiland Krim, het meest Russisch-gezinde deel van Oekraïne, dreigde de voorzitter van het plaatselijke parlement Vladimir Konstantinov met het uitroepen van de onafhankelijkheid, als de spanningen nog verder oplopen. Konstantinov klaagde dat het Onafhankelijkheidsplein in Kiev bezet wordt gehouden door 'vijfduizend buitenlandse strijders'. De Krim behoorde tot 1954 tot Rusland, destijds nog een deelrepubliek van de Sovjet-Unie.

undefined

Meer over