Onrust in Noord-Syrioont onvrede Koerden

Rellen tussen voetbalsupporters zijn dit weekeinde in het noorden van Syriitgelopen op ernstige onlusten, waarbij vijftien doden en meer dan honderd gewonden vielen....

Syrische Arabieren en Syrische Koerden raakten vrijdag slaags kort voor aanvang van een voetbalwedstrijd in de noordelijke stad Qamishli, waarna de politie het vuur opende. In de chaos vielen negen doden: zes personen werden doodgeschoten, drie werden vertrapt.

De begrafenis van slachtoffers een dag later liep uit op felle Koerdische betogingen tegen de regering. Niet alleen in Qamishli, maar ook in het dertig kilometer westelijker gelegen dorp Amouda. Honderden woedende Koerden belaagden winkels en overheidsgebouwen. Opnieuw greep de politie hard in: er vielen zes doden.

Spontane protesten tegen de regering zijn zeer zeldzaam in Syriwaar de Ba'ath-partij al dertig jaar een straf bewind voert. Damascus vreest dat de Koerdische minderheid het voorbeeld volgt van de Koerden in Turkije en Irak en zich aansluit bij hun streven naar onafhankelijkheid.Net als de Turkse regering heeft de Syrische president Bashar Assad zich uitgesproken tegen een Koerdische staat in Noord-Irak.

In Qamishli werd een avondklok ingesteld. Voor zover bekend, bleef het daar gisteren rustig. Maar in de etnisch gemengde stad Hasakah zouden plunderingen doorgaan. Een lokale Koerdische politicus zei dat Koerdische bezittingen in deze stad doelwit waren. Er waren ook kleine ongeregeldheden in de hoofdstad Damascus, waar de oproerpolitie optrad tegen betogende Koerden.

Ongeveer honderd Koerden bestormden zaterdagavond de Syrische ambassade in Brussel. Enkelen wisten door te dringen tot de tuin van de ambassade, maar de schade die zij aanrichtten, was beperkt. Volgens de Belgische zender VRT heeft de politie zestig Koerdische betogers opgepakt.

Meer over