Onrust aan grens Servië-Kosovo

KFOR controleert op alle toegangswegen...

Van onze verslaggeefster Leen Vervaeke

Kosovska Mitrovica Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Kosovo is de NAVO-macht KFOR in Noord-Kosovo in actie gekomen. Zij greep in nadat twee grensposten op de grens tussen Kosovo en Servië dinsdagmiddag in brand waren gestoken. De sfeer in het overwegend door Serviërs bevolkte Noord-Kosovo is gespannen sinds Kosovo zondagavond de onafhankelijkheid uitriep.

De grensposten in Zubin Potok en Jarinje, twee gemeenten ten noorden van Mitrovica, werden door meer dan duizend Kosovaarse Serviërs en 150 Serviërs uit Servië zelf aangevallen en vernield. Tien voertuigen van het multi-etnische Kosovaarse Politie Korps (KPS) werd in brand gestoken, maar er vielen geen gewonden. De relschoppers plantten een Servische vlag bij een van de vernielde grensposten. De bewakers van de grenspost, agenten van de VN en van het KPS, grepen niet in.

KFOR-troepen werden ingezet op alle toegangswegen naar de Kosovaars-Servische grens. Op de weg naar Jarinje werd een blokkade opgeworpen. Aan de overgangen van het Albanese zuiden naar het Servische noorden van Kosovo controleerden VN-politie en KFOR-troepen paspoorten en nummerplaten. Helikopters van KFOR vlogen boven het grensgebied.

Volgens een ooggetuige waren tien bussen en verscheidene wagens uit Servië Noord-Kosovo binnengereden. De inzittenden zongen nationalistische liederen en hadden stokken en honkbalknuppels bij zich. Gevreesd wordt dat de Serviërs naar Noord-Mitrovica willen komen om rellen te schoppen.

In Noord-Mitrovica was de sfeer gespannen. KPS-agenten aan beide kanten van de brug over de Ibar, die de scheiding tussen zuid en noord vormt, hielden inwoners tegen. KFOR-troepen patrouilleerden in Noord-Mitrovica, vooral rond ‘Klein-Bosnië’, een Albanese enclave ten noorden van de Ibar, waar inwoners hun winkels gesloten hadden uit angst voor rellen.

Een demonstratie van ‘jongeren tegen onafhankelijkheid’ op dinsdagmiddag verliep tamelijk probleemloos. In de nacht van maandag op dinsdag waren in Noord-Mitrovica twee explosies, één bij het gebouw van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en één in Klein-Bosnië. Twee VN-auto’s werden daar in brand gestoken.

Meer over