Onnozele Pepe is Portugal fataal

Met een daad van onbezonnenheid leidde verdediger Pepe de forse nederlaag van Portugal tegen Duitsland in. Hij kreeg rood. Müller maakte drie goals voor de titelkandidaat.

AMSTERDAM - Duitsland 4

Portugal 0

De vertwijfeling en ergernis in het lichaam van Cristiano Ronaldo vonden een uitweg in een moedeloos protest bij de Servische arbiter Mazic. Duitsland - Portugal was z'n 75ste minuut ingegaan, toen de enige klassespeler uit de selectie van bondscoach Bento stond te smeken om een strafschop.

Invaller Éder was neergegaan. Dit was toch zeker een penalty? Maar nee, Ronaldo kreeg zijn zin niet. Nog geen drie minuten later maakte Thomas Müller zijn derde doelpunt voor de Duitsers. Daarmee bepaalde hij de eindstand op 4-0. Wat een redelijk evenwichtig gevecht had moeten zijn, was uitgelopen op een klinische vernedering.

De schade bij de huidige nummer vier van de wereldranglijst was enorm. Spits Hugo Almeida en linksback Fabio Coentrão moesten het veld met zware blessures verlaten. En dan was er het verlies van verdediger Pepe, die de nederlaag van zijn ploeg had ingeleid met een daad van onbezonnenheid.

Pepe (31) heeft een reputatie als het gaat om het maken van schandalige overtredingen. Maar de laatste twee seizoenen leek hij zijn leven gebeterd te hebben. Er viel minder op zijn gedrag aan te merken en hij beperkte zich tot waar hij goed in is: de spits van de tegenstander uitschakelen.

Nu elimineerde hij zijn eigen ploeg als het ware. Nadat Müller op de grond was gaan liggen, toen hij de hand van Pepe in zijn gezicht had gevoeld, boog de Portugees zich geërgerd over hem heen. Hij duwde zijn voorhoofd tegen dat van Müller aan. Müller maakte daarop misbaar, waarna Pepe met rood werd weggestuurd.

Het was een terechte beslissing. Het maken van de beweging van een kopstoot volstaat voor rood. Pepe weet dat. Sterker nog: hij kan inmiddels afstuderen op de spelregels. Alleen is hij hardleers en weigert hij ze goed tot zich door te laten dringen. Portugal betaalde er een hoge prijs voor.

Veelzeggend waren de shots van coach Bento, die uit z'n ogen keek alsof hij hardop wilde uitroepen: waaraan heb ik dit toch allemaal verdiend?

Maar Bento en Portugal hadden het WK nooit gehaald als Ronaldo in de play-offs tegen Zweden niet superieur was geweest. Met in totaal vier doelpunten leidde hij zijn land eigenhandig naar Brazilië. Om een aantal maanden later, na pas één WK-duel, te moeten constateren dat al die inspanning waarschijnlijk voor niets is geweest.

undefined

Hels karwei

In een poule met Ghana, vermoedelijk de sterkste Afrikaanse deelnemer, en de Verenigde Staten lijkt Portugal door de opgelopen schade nu al voor een hels karwei te staan.

Duitsland daarentegen kreeg de droomstart waarop de ploeg van bondscoach Joachim Löw had gehoopt. In de 100ste WK-wedstrijd - Duitsland is het enige land dat deze drempel voorbij is - werd de nummer twee van de wereld op weg geholpen door een onnozel weggegeven strafschop door João Pereira, die Mario Götze ten val bracht. Müller schoot onberispelijk raak in de twaalfde minuut: 1-0.

Na het uitvallen van de trage spits Hugo Almeida beging Pepe zijn stommiteit. Vervolgens scoorde eerst verdediger Mats Hummels met een kopbal uit een hoekschop van Toni Kroos. Op slag van rust maakte Müller er ook nog 3-0 van.

De tweede helft was daardoor verworden tot een noodzakelijk kwaad voor de Portugezen. Ze hadden geluk dat het tot de 78ste minuut moest duren voordat Müller met zijn derde doelpunt 4-0 maakte.

Schade was er ook voor de Duitsers. Hummels ging er halverwege de tweede helft af met een nare enkelblessure.

Opvallend was verder de zure blik bij Mesut Özil, toen hij na 63 minuten werd vervangen door André Schürrle. Zijn voormalige teamgenoot bij Real Madrid, Sami Khedira, trachtte hem gerust te stellen. Maar Özil verliet het veld van Arena Fonte Nova in Salvador als een verongelijkt kind.

Löw zal hem na afloop hebben voorgehouden dat hij daarmee direct dient te stoppen. Duitsland, voor het laatst WK-winnaar in 1990, jaagt immers op een nieuwe wereldtitel. Dat de ploeg kandidaat is, lijkt wel duidelijk. Özil, de Duitse ster van het WK in Zuid-Afrika, moet inbinden. Dat zal hij zich snel realiseren, want Löw zit ruim in zijn alternatieven.

Groep G

Duitsland - Portugal 4-0. 12. Müller (pen) 1-0, 32. Hummels 2-0, 45. Müller 3-0, 78. Müller 4-0.

Scheidsrechter Mazic (Ser). Toeschouwers: 51.081. Gele kaarten: Pereira (Portugal). Rode kaart: 37. Pepe (Por).

Duitsland: Neuer, J. Boateng, Mertesacker, Hummels (73. Mustafi), Höwedes, Khedira, Özil (63. Schürrle), Lahm, Kroos, Müller (82. Podolski), Götze.

Portugal: Patricio, Pereira, Pepe, Alves, Coentrão (65. Almeida), Meireles, Veloso (46. Costa), Moutinho, Nani, Ronaldo, Almeida (28. Eder).

undefined

Meer over