Onmin over delegaties bij vredesgesprekken Syrië, Koerden niet welkom

De belangrijkste verzetsbeweging van Syrische Koerden, de Koerdische Democratische Unie Partij (PYD), is niet uitgenodigd voor de vredesgesprekken in Genève, die vrijdag moeten beginnen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius woensdag gezegd. De Syrische oppositie wacht ondertussen op verduidelijking van de belangrijkste punten van de Verenigde Naties alvorens deelname toe te zeggen.

Archiefbeeld: Koerdische betogers in confrontatie met Turkse politie. De betogers wilden de Syrische grens oversteken om Koerdische verzetsbeweging PYD bij te staan in het gevecht tegen IS Beeld epa
Archiefbeeld: Koerdische betogers in confrontatie met Turkse politie. De betogers wilden de Syrische grens oversteken om Koerdische verzetsbeweging PYD bij te staan in het gevecht tegen ISBeeld epa

Volgens Fabius heeft de speciale VN-gezant Staffan de Mistura, die de conferentie organiseert, hem gezegd dat de PYD 'de meeste problemen veroorzaakte' en daarom geen uitnodiging heeft gekregen. Een verzetsgroep die de steun geniet van het regime in Saoedie-Arabië zal het vredesoverleg gaan leiden, bevestigde Mistura tegenover de Franse minister.

Die verzetsgroep wil echter eerst dat de VN duidelijkheid geeft over een aantal belangrijke punten. De oppositie zei 'positief' tegenover de uitnodiging te staan, maar heeft nog niet toegezegd daadwerkelijk aan de gesprekken deel te nemen. De belangrijkste vraag gaat over de uitvoering van een VN-stappenplan om een einde te maken aan de aanvallen van het Syrische regime op civiele gebieden en het vrijlaten van willekeurig vastgezette burgers.

Russische delegatie

Haytham Manna, co-leider van de verzetsgroep Syrische Democratische Raad, heeft woensdag tegen persbureau Reuters gezegd niet te zullen deelnemen aan de besprekingen als de twee Koerdische leiders, Saleh Muslim en Ilham Ahmed, niet worden uitgenodigd. 'Ik ga met mijn vrienden, of niet. Er is geen compromis mogelijk in deze kwestie.' Hij noemde de huidige selectie een 'Russische delegatie'. 'En ik ben niet bereid deelnemer te zijn aan een Russische delegatie. We hebben het recht op een eigen delegatie', aldus Manna.

Ook de onafhankelijke Syrische dissident Jihad Makdissi, die een uitnodiging ontving, meldde op zijn Facebook-pagina niet te zullen aanschuiven bij de eerste onderhandelingsronde. 'Het formeren van de delegatie van de Syrische oppositie wordt ontsierd door allerlei problemen onder de Syrische verzetsgroepen, hetgeen heeft geleid tot de snelle vorming van delegaties, die niet in harmonie zijn met elkaar', aldus Makdissi.

Turkije liet dinsdag weten niet te zullen deelnemen aan de vredesonderhandelingen als de PYD van de partij is. 'De PYD is een terroristische groepering en mag niet in het oppositieblok plaatsnemen', liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu weten aan de televisiezender NTV.

Burgeroorlog

De conferentie moet een aanzet geven tot vrede in het Arabische land. Op voorhand is duidelijk dat lang niet alle strijdende partijen meepraten. Wie er los van de Syrische regering wel meedoen, moet blijken. Diverse oppositiegroeperingen staan op de deelnemerslijst. Terreurgroep Islamitische Staat is geen gesprekspartner.

Frankrijk steunt de gematigde verzetsbewegingen die tegen het regime van Bashar al-Assad strijden en staat hen met raad bij over hoe zich voor te bereiden op de vredesbesprekingen.

De burgeroorlog in Syrië woedt al bijna vijf jaar en heeft volgens een voorzichtige schatting van de Verenigde Naties een kwart miljoen mensen het leven gekost. Het is niet de eerste poging van de internationale gemeenschap om vredesbesprekingen van de grond te krijgen. In Genève werd in 2014 ook al een vredesconferentie gehouden. Die leverde niets op.

Meer over