Onmachtige ouders

Zelfs libero is goed
Dit is de vertaling van Anche libero va bene. Hoofdpersoon Tommi wil graag voetballen, maakt niet uit in welke positie. Maar hij mag dat niet van zijn vader, omdat hij al op zwemmen zit.

HANNEKE DE KLERCK

Het regiedebuut van de Italiaanse acteur Kim Rossi Stuart is een mooi, klein familiedrama over een ontspoord gezin. De film wordt verteld vanuit het perspectief van de 11-jarige Tommi (Alessandro Morace), een kind dat te vaak de rol van volwassene op zich moet nemen.

Hij woont met zijn vader (Rossi Stuart zelf, die ook het scenario schreef) en zijn oudere zus Viola (Marta Nobili) in een klein, rommelig appartement. De drie redden het samen redelijk, al is de vader behalve lief ook onachtzaam en opvliegend. En dan staat opeens de moeder weer voor de deur. Ze mag blijven, maar zet het gezin daarmee op zijn kop, des te meer als de sleur van het bestaan als moeder en huisvrouw haar al snel weer benauwt en ze weer weg wil.

Doordat Rossi Stuart alles zo consequent laat zien door de ogen van Tommi roepen de ouders niet de weerstand op die door hun daden gerechtvaardigd zou zijn. Want Tommi is niet alleen de stille observator, hij maakt ook deel uit van dit gezin, en hij houdt van zijn ouders, ook al maken ze hem ongelukkig. Ze zijn niet wreed, ze zijn onmachtig, ze doen hun best, maar zijn niet goed in staat voor hun kinderen te zorgen.

Rossi Stuart houdt al zijn personages diep menselijk en voorkomt knap dat zijn film sentimenteel wordt. Hij weet juist een realistisch beeld te schetsen waarin hij liefde en irritatie subtiel met elkaar vermengt.

Anche libero va bene Nederland 2, 23.45-01.29 uur

Analyze This

(Harold Ramis, 1999) Geslaagde komedie vol grappen over gangsters en psychiaters. Maffiabaas (Robert De Niro, die in deze rol zijn komisch talent etaleert) stelt zich onder behandeling van een nerveuze psychiater, gespeeld door Billy Crystal - een uitgangspunt dat later de prachtserie The Sopranos opleverde.

SBS 6, 00.00-02.00 uur

Grosse Pointe Blank

(George Armitage, 1997) Vrolijke zwarte komedie over een huurmoordenaar (John Cusack) die een opdracht heeft in Grosse Pointe, waar hij op school zat, en die met tegenzin opdraaft bij de reünie van zijn eindexamenklas die toevallig net gehouden wordt. Daar ontmoet hij een vriendinnetje van vroeger en moet hij zorgen dat niemand achter zijn beroep komt.

Eén, 23.30-01.15 uur

The Wicker Man

(Neil LaBute, 2006) Rampzalige remake van Britse horrorcultklassieker uit 1973. Alleen maar voor wie wil zien hoe Nicolas Cage, die toch ook mooie rollen heeft gespeeld, zich kan overschreeuwen.

RTL8, 20.30-22.35 uur

undefined

Meer over