nieuws

Online winkelen neemt hoge vlucht door lockdown, Nederlands bedrijf Adyen profiteert

Betaaldienstverlener Adyen profiteert van de versnelde opkomst van online winkelen in de lockdown. De nieuwe lieveling van de Amsterdamse beurs maakte woensdagochtend bekend dat zij 261 miljoen euro winst maakte in 2020. Dat is 11 procent meer dan het jaar daarvoor.

Het Amsterdamse betaalbedrijf Adyen gaat naar de beurs in Amsterdam. Beeld ANP
Het Amsterdamse betaalbedrijf Adyen gaat naar de beurs in Amsterdam.Beeld ANP

Adyen, wat Surinaams is voor ‘opnieuw beginnen’, is pas in 2006 opgericht. Het grote publiek kent de naam vooral van de bankafschriften. Adyen verdient haar geld namelijk als moderne kassa: zij handelt de betalingen af voor grote bedrijven als Netflix, Facebook, Uber en Alibaba. Vooral in de Verenigde Staten steeg de omzet opvallend hard, met 70 procent.

Oprichters werden miljardair

Op de beurs behoort Adyen tot de lieveling van beleggers. Sinds haar debuut in 2018 is de waarde van het aandeel gestegen van 420 euro naar meer dan 1900 euro. Het bedrijf is nu meer waard dan de traditionele bankreuzen ING en ABN Amro samen.

De oorspronkelijke investeerders, waartoe ook prinses Mabel van Oranje en Facebook-CEO Mark Zuckerberg behoren, zijn hierdoor schatrijk geworden. Oprichters Pieter van der Does en Arnout Schuijff mogen zich volgens zakenblad Quote inmiddels miljardair noemen. Onlangs nam het bedrijf, dat inmiddels 1747 voltijdbanen telt, haar intrek in de voormalige panden van warenhuis Hudson’s Bay aan het Amsterdamse Rokin, inclusief eigen metro-ingang.

Schandalen

Helemaal zonder risico’s lijkt de betaalwereld overigens niet. In juni ging Wirecard ten onder aan een schandaal. Bij de Duitse concurrent van Adyen bleek bijna 2 miljard euro zoek. Bedrijven moeten ook oppassen dat zij niet met de verkeerde klanten in zee gaan. Imagoschade ligt op de loer, zoals bij het inmiddels door ING overgenomen Payvision, dat veel klanten uit de porno- en gokindustrie had. Bovendien kunnen criminelen die geld willen witwassen hiervoor proberen een betaaldienstverlener te misbruiken.

Van start-up tot miljardenconcern: hoe Adyen groot werd op de golven van de betalingsrevolutie

Chique panden en een exclusieve metrotunnel: fintech komt naar Amsterdam om knappe kop te paaien

De kwestie: kan een betaalplatform meer waard zijn dan de vier grootste Nederlandse banken bij elkaar?

Meer over