Online handel in China aangepakt

Vijftien e-commerce partijen in China hebben verklaard een zero-tolerance beleid te gaan voeren wanneer hun diensten worden gebruikt om illegale dierlijke producten te verhandelen. Deze verklaring kwam naar aanleiding van een workshop die werd georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds en TRAFFIC.

Aangeboden door WNF
null Beeld

Online advertenties
Alhoewel fysieke markten steeds meer worden gecontroleerd is het online aanbod van illegale dierlijke producten toegenomen. In april 2012 vond TRAFFIC 3.389 advertenties waarin tijgerbotten, ivoor, neushoornhoorns en karetschildpadproducten werden aangeboden op 15 Chinese webshops en aanverwante veilingsites en chat rooms. Alle commerciële handel in tijgerbotten en neushoornhoorns, in welke vorm dan ook, is volledig verboden sinds 1993. De handel in ivoor is alleen toegestaan in 126 geaccrediteerde winkels, dus online handel is verboden. De workshop die samen met de Chinese overheid werd georganiseerd, is onderdeel van een langlopend programma om e-commerce bedrijven ertoe te bewegen illegale handel online te bestrijden. Wanneer TRAFFIC verdachte handel aantreft, zal de informatie worden doorgespeeld naar de relevante autoriteiten en e-commerce bedrijven.

Alibaba
Het is de bedoeling dat de e-commerce sites verdachte informatie verwijderen, potentiële online kopers informeren over de regels en het publiek faciliteren om verdachte illegale of frauduleuze handel te rapporteren aan de autoriteiten. Alibaba.com, de bekendste B2B e-commerce website in China, heeft het voortouw genomen om illegale handel in (producten van) bedreigde dieren tegen te gaan door effectief te screenen op alle dieren die zijn opgenomen in de Chinese Wet voor de Bescherming van Wilde Dieren en CITES.

Aanpak wildlife crime
Het aanspreken van overheden en bedrijven op hun verantwoordelijkheden en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen is onderdeel van de aanpak van het Wereld Natuur Fonds om wildlife crime tegen te gaan. Lees hier meer hierover.

Meer over