Online haatcampagne tegen Italiaanse Holocaust-overlevende die opriep tot vaccineren

De Italiaanse politie is een onderzoek gestart naar de vele antisemitische opmerkingen gericht aan een Italiaanse Holocaust-overlevende die haar landgenoten opriep zich vooral te laten vaccineren tegen covid-19.

Liliana Segre werd in 2018 tot senator voor het leven benoemd. Beeld AFP
Liliana Segre werd in 2018 tot senator voor het leven benoemd.Beeld AFP

Die haatcampagne, gericht aan de 90-jarige Liliana Segre, werd door de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken een ‘nieuwe en niet te accepteren aanval’ genoemd, bestaande uit een ‘zeer gevaarlijke mix van haat, geweld en racisme’.

Segre, die in 2018 tot senator voor het leven werd benoemd, kreeg woensdag in Milaan de eerste van haar twee coronavaccinaties, waarna ze haar leeftijdsgenoten opriep ‘vooral niet bang te zijn voor het vaccin’. Ook zei ze dat vaccinweigeraars ‘of te angstig zijn, of niet goed geïnformeerd’.

Vooral die laatste opmerking schoot bij een aantal Italianen in het verkeerde keelgat. In het land bestaat een stevig antivaccinatiesentiment dat al voor de pandemie leidde tot een aantal mazelenuitbraken, waarbij meerdere kinderen overleden. In het land is zowaar een politieke partij tegen vaccinaties actief, de Movimento 3V, met als motto: ‘wij willen de waarheid over vaccins’. Maar ook binnen de Lega en de Vijfsterrenbeweging, twee van de grootste partijen van het land, bestaat de nodige scepsis over het nut van vaccins.

Antisemitische drek

‘Je bent bang om te sterven door een virus terwijl het de Duitsers niet eens gelukt is je te vermoorden?’, was een van de honderden, hoofdzakelijk antisemitische reacties aan het adres van Segre. Vrijdag besloot de politie een formeel onderzoek te starten naar de mensen achter de opmerkingen.

Segre is vaker het onderwerp van antisemitische drek. Eind 2019, toen ze voorstelde een parlementscommissie op te richten om racisme en antisemitisme te bestrijden, ontving ze zo veel doodsbedreigingen – gemiddeld zo’n tweehonderd per dag – dat ze een politie-escorte kreeg toegewezen.

Segre is beroemd in Italië omdat ze een van de slechts 35 Italiaanse kinderen was die Auschwitz overleefden. Toen ze 8 jaar was, werd ze van school gestuurd vanwege haar Joodse afkomst en na een periode van onderduiken en vluchtpogingen werd ze op haar 13de vanaf platform 21 op Milaan Centraal naar Auschwitz gedeporteerd. Haar vader werd daar vrijwel direct vermoord, net als haar grootouders.

Dodenmars

Toen Auschwitz in januari 1945 werd geëvacueerd, nam Segre, die in het kamp het nummer 75190 op haar huid kreeg getatoeëerd, deel aan een dodenmars richting concentratiekamp Ravensbrück in Duitsland. Daar werd ze op 1 mei bevrijd door het Russische leger. Na de oorlog sprak ze nooit meer over haar verleden.

Tot ze een jaar of 60 was tenminste, en haar verhaal voor het eerst begon te delen op Italiaanse scholen. Ze vond het toch nodig haar ervaringen te delen met de jeugd en deed dat met zo veel inzet, dat president Sergio Mattarella haar drie jaar geleden benoemde tot senator voor het leven.

Meer over