Onkenhouts dodencel

In de film Casino, waarin Robert de Niro de hoofdrol speelt, vermoordt Joe Pesci een barbezoeker met een pen. Letterlijk!...

ZOETERMEER Gau Lyra

De personages in Onkenhouts columns zijn mensen van vlees en bloed, zoals u en ik, die om uiteenlopende redenen in de keiharde wereld van de sport terecht zijn gekomen. De laatste die is veroordeeld tot Onkenhouts eigen death row heet Jan Wouters. Jan is, naast een uitermate zachtaardig en vriendelijk mens, een schitterend voetballer, die als sportman zijn sporen heeft verdiend.

Ook is Jan Wouters, anders dan veel van zijn vakbroeders, een trainer die na afloop van een (vaak teleurstellende) Ajax-wedstrijd, zich aan het fileermes van de journalisten onderwerpt en op een genadeloos kruisverhoor beleefd en eerlijk antwoord geeft.

Kennelijk mag een voetbaltrainer zich nóóit als een normaal mens gedragen, want als hij, gewoon, één keer in zijn leven geen zin heeft in de openbare kastijding van de sportpers, wordt hij publiekelijk afgemaakt. Dit is dan ook de inhoud van Onkenhouts strafexpeditie in 'De twaalfde man' (de Volkskrant, 2 oktober) waarin hij Jan Wouters genadeloos neersabelt, louter en alleen omdat deze op meneers oekaze 'nee' heeft durven te antwoorden.

Opmerkelijk is dat Onkenhout in zijn woede zo ver gaat dat hij Louis van Gaal (!) met terugwerkende kracht een compliment maakt, nota bene degene die in het recente verleden op Onkenhouts giftige aanvallen een onbeperkte abonnement had.

Meer over