Onheil

Gezellig: RTL 7 heeft een avondje vol apocalyptisch onheil samengesteld. In Deep Impact (Mimi Leder, 1998) wordt de aarde bedreigd door een gigantische komeet, en in Solstice (Daniel Myrick, 2008) zorgt de zonnewende voor allerlei enge dingen. Daartussen zit de beste film van het programma geplakt, Danny Boyle's Sunshine. In deze symbolistische sciencefictionfilm staat de zon op ploffen en is de aarde in een sneeuwplaneet veranderd. Een crew van acht astronauten reist bij wijze van laatste reddingspoging richting zon om haar middels een gigantische bom letterlijk nieuw leven in te blazen. Boyle (28 Days Later, Slumdog Millionaire, 127 Hours) werkte voor Sunshine wederom samen met scenarist Alex Garland. Het duo heeft zich duidelijk door intelligente sciencefictionfilms als Stanley Kubricks 2001 (1968) laten inspireren, maar knoopt aan het ras vertelde verhaal dan ook nog een raar horror-staartje dat lang niet elke genrefan zal bekoren. Wat nog het meest opvalt aan Sunshine is de flitsende en oogverblindende stijl: waar het maar kan, baadt de film in zeeën van zonlicht, terwijl de montage soms zo snel is dat je bijkans van visuele splinters kunt spreken. Bijzonder ook hoe de bloeddorstig-goddelijke verschijning in de finale steeds een soort trillende, gloeiende en abstracte schim blijft - alsof je te lang in de zon hebt getuurd en dan pas het monster ziet. Let ook op de subliminale beelden die Boyle her en der door de film heeft gestrooid.

Sunshine (Danny Boyle, 2007)

RTL7, 22.50-0.55 uur.

Blind fortuin

(Ramon Gieling, 2013) Drievijfde van alle blinde Spanjaarden is verkoper van loterijcoupons. Documentairemaker Gieling (Over Canto) sprak een aantal van hen, maar ook met mensen wiens bijziendheid elk moment in blindheid kan omslaan, en met een jongetje dat al vanaf zijn geboorte blind is. Ze vertellen wat volgens hen het verschil is tussen licht en duisternis, hoe ze blind werden en vlak voor hun definitieve zichtverlies dierbare beelden in hun geheugen op probeerden te slaan. Aangrijpend is de vrijwel geheel blinde dame die in haar vertrouwde keukentje naar spullen staat te tasten en er toch in slaagt haar vlees te braden. Maar het meest fascinerende (en tragische) personage bewaart Gieling tot het laatst; een man die ooit met een lot 9 miljoen euro won en nu in een morsige caravan woont op het erf van zijn moeder. Gieling en cameraman Goert Giltay gebruiken vernuftige trucs om het troebele blikveld van de personages te verbeelden, maar het zijn toch vooral de vele persoonlijke ontmoetingen die Blind fortuin alleszins de moeite waard maken. De film is donderdagavond ook te zien op Holland Doc 24, gevolgd door een interview met Gieling.

Nederland 2, 23.00-0.05 uur.

Bend It Like Beckham

(Gurinder Chadha, 2002) Jesminder, een Engels meisje met Indiase ouders, leeft in twee werelden. Niets eens zozeer doordat ze een kleurling in Engeland is, maar vooral omdat ze van voetballen houdt. Dat ze haar kamer vol heeft hangen met posters van David Beckham - de film werd gemaakt rond de millenniumwisseling - vinden haar beslist niet conservatieve ouders tot daaraan toe, maar dat ze ook zelf niets liever doet dan tegen een bal trappen, nee, dat gaat te ver. Haar onverzettelijkheid, straatwijsheid en intelligentie dirigeren de film in de verwachte richting. Uiterst succesvolle multiculti-romcom, onder meer dankzij Keira Knightley als jongensachtige voetbalster en vooral Parminder Nagra als de kleine, altijd vrolijke, hartveroverende Jesminder.

BBC1, 0.05-1.55 uur.

undefined

Meer over