Ongrijpbare callgirl

BEREND JAN BOCKTING

Naast de razendpopulaire Pink Panther-reeks is Breakfast at Tiffany's de bekendste film van de in 2010 overleden Amerikaanse filmmaker Blake Edwards. De amusante maar ook wat gladde verfilming van Truman Capotes klassieker draait letterlijk rond de door mannen geadoreerde maar ongrijpbare meisjesvrouw Holly Golightly, vertolkt door Audrey Hepburn, een callgirl in Manhattan. Capote beschrijft haar (vertaald door Guido Golücke) als volgt: 'Ondanks de frêle chic ademde ze een robuuste gezondheid van muesli voor het ontbijt, met de frisheid van zeep en citroen en een ruw roze dat haar wangen donkerde. Ze had een brede mond en een wipneus. Haar gezicht was de kinderjaren voorbij en toch nog niet dat van een vrouw. Ik schatte haar ergens tussen de 16 en de 30.' Die 'ik' is haar huisgenoot, een schrijver (George Peppard), die de hele film lang de fascinatie van de kijker voor Hepburn in de film vertegenwoordigt.

Breakfast at Tiffany's (Blake Edwards, 1961)

Nederland 2, 17.35-19.30 uur.

The Messenger

(Oren Moverman, 2009) Het is een baan die vorig jaar aandacht kreeg in de sterke Nederlandse documentaire Gesneuveld: mensen aan de voordeur informeren dat hun zoon, dochter of partner zojuist is gesneuveld, in dienst van het Amerikaanse leger. Maar het is niet de baan die staff sergeant Montgomery (Ben Foster) in The Messenger voor zichzelf in gedachten heeft, als hij als gedecoreerde militair terugkeert uit Irak. Hij komt onder de hoede van captain Stone (Woody Harrelson op z'n verlopen best). Die is routenier op het gebied van tragisch nieuws overbrengen. Alles volgens het boekje, is zijn devies. De meer gevoelige Montgomery ondervindt al snel het belang van die regels, maar kan niet voorkomen dat hij gevoelens ontwikkelt voor een verse weduwe. Dat The Messenger zo nu en dan even inzakt, ligt niet aan de acteurs, maar aan de personages. Die zijn net niet interessant genoeg om de hele film te kunnen dragen.

Nederland 3, 20.25-22.10 uur.

30 Days of Night

(David Slade, 2007) Sterke vampierhorror van David Slade, die twee jaar eerder debuteerde met de thriller Hard Candy, over een jong meisje dat wraak neemt op haar ontvoerder. Slade geeft de hoofdrol ditmaal aan de verhaallocatie; het meest noordelijke dorpje in Alaska waar de langste nachten op een gegeven moment dertig dagen duren. De desolate sfeer ademt die van een klassieker als The Thing, terwijl 30 Days of Night voornamelijk een eenvoudige horrorfilm is waarin een verzameling griezels het voorzien heeft op de bewoners van een gesloten gemeenschap.

RTL 5, 22.45-0.55 uur.

The Hunt for Red October

(John McTiernan, 1990) De doortastende CIA-agent Jack Ryan - een creatie van bestsellerauteur Tom Clancy - heeft vele gezichten. Harrison Ford speelde hem in Patriot Games (1992) en Clear and Present Danger (1994), Ben Affleck nam het van Ford over voor The Sum of All Fears (2002), maar in eerste instantie werd Ryan belichaamd door Alec Baldwin. Diens optreden, in de succesvolle Koude Oorlog-thriller The Hunt for Red October, was weinig gelukkig: Baldwin werd volledig overschaduwd door zijn Russische opponent, onderzeeërkapitein Sean Connery. Dankzij het optreden van Connery, met wijze, vastberaden blik, blijft de film spannend, zelfs tijdens de ongeloofwaardigste plotverwikkelingen.

SBS 6, 23.50-2.25 uur.

undefined

Meer over