Ongepolijst

BEREND JAN BOCKTING

Waarna de vijand wordt doodgeschoten. Op deze manier haalde de vierde Die Hard een PG13-rating (lees: kans op meer publiek) in de Amerikaanse bioscopen.

De vierde Die Hard is een steengoede actiefilm omdat hoofdrolspeler Bruce Willis, inmiddels een vijftigplusser, wéét dat hij eigenlijk te oud is voor het genre. Opnieuw speelt hij politieagent John McClane, een man die zich na zijn eerste optreden in 1988 inmiddels voelt als een 'analoog horloge in een digitaal tijdperk'. De actiescènes zijn aangenaam ongepolijst; Willis is stoer als altijd en kijkt alsof elke explosie de punchline van een grap is. Deel vijf -A Good Day to Die Hard, wederom met Willis - wordt begin 2013 in de bioscoop verwacht.

Live Free or Die Hard (Len Wiseman, 2007)

RTL 5, 20.30-23.05 uur.

Entre Nosotros

(Paloma Aguilera Valdebenito, 2011) De een-na-laatste One Night Stand alweer, dit luchtige drama over een Chileense man die samen met zijn zoontje na een periode in Nederland teruggaat naar zijn geboorteland. Gedurende een mooie zomeravond is de familie nog één keer samen, ergens in een flatje in Amsterdam, waar ze volop eten, drinken en roken, maar waar ook onverwerkte gevoelens en frustraties naar boven komen. Het valt de jonge Nederlands-Chileense filmmaakster Paloma Aguilera Valdebenito te prijzen dat ze haar verhaal presenteert als een losse, sfeervolle slice of life (een jongetje speelt met bellenblaas terwijl de mannen liedjes zingen), maar die aanpak heeft ook iets triviaals; een sterkere spanningsboog had Entre Nosotros ('tussen ons') niet misstaan.

Nederland 2, 23.10-0.05 uur.

Volver

(Pedro Almodóvar, 2006) De hysterische soapachtige perikelen waarmee de Spaanse cineast Pedro Almodóvar zich zowel geliefd als gehaat maakte, blijven in zijn zestiende speelfilm grotendeels buiten beeld. Het verhaal over een jonge weduwe (Penélope Cruz) die vreemde bezoekjes krijgt van haar overleden moeder en ondertussen zorg draagt voor haar verwarde 14-jarige dochter, wordt opvallend subtiel verteld. Cruz pendelt in de film tussen het drukke, moderne Madrid en een rustiek, bijgelovig dorpje in La Mancha, Almodóvars oorspronkelijke geboortestreek. Niet zonder reden, want, zo zei de flamboyante Spanjaard in 2004 in de Volkskrant: 'Alles wat niet autobiografisch is, is een pastiche.'

Canvas, 22.20-0.20 uur.

Azuloscurocasinegro

(Daniel Sánchez Arévalo, 2006) Een aantal Spaanse twintigers worstelt met het leven. Niet de kleinere of grotere drama's blijken de grootste problemen op te leveren, maar hun eigen persoonlijkheid, in een verfrissend debuut dat geen moment gekunsteld aanvoelt.

Nederland 2, 0.05-1.40 uur.

undefined

Meer over