Ongeluk, zelfmoord of liquidatie?

Dood Bram Zeegers..

Menno van Dongen en Marc van den Eerenbeemt

AMSTERDAM Een week na zijn uitgebreide getuigenis in de afpersingszaak tegen Willem Holleeder is Bram Zeegers dood. Hoe belangrijk was zijn verklaring en wat zijn de gevolgen van zijn overlijden voor de strafzaak?

Zeegers was juridisch adviseur en vertrouweling van vastgoedhandelaar Willem Endstra. De adviseur hoorde van zijn vriend dat hij voor tientallen miljoenen euro’s werd afgeperst door Holleeder. Hij zag van dichtbij hoe Endstra armer en banger werd. Dat lijkt het verhaal te onderbouwen van de vastgoedhandelaar, die in het jaar voor zijn gewelddadige dood met rechercheurs sprak over zijn afpersing.

In de zaak-Holleeder was Zeegers de enige getuige die in de rechtszaal een belastende verklaring heeft afgelegd. Bij anderen nam de rechtbank genoegen met een schriftelijk verslag van eerdere verhoren.

Voor het proces betekent het sterfgeval op het eerste gezicht weinig. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet geen probleem. Zeegers heeft vijftien uitvoerige verklaringen afgelegd bij de politie. Vorige week heeft hij die bij de rechter bevestigd. In hoger beroep kunnen hem geen vragen meer worden gesteld. Wel kan worden teruggegrepen op de rechtbankverslagen en gesprekken met de recherche.

De omstandigheden rond zijn dood kunnen wel relevant zijn. Zeegers zou kort voor zijn dood vervuilde cocaïne hebben gebruikt. Advocaten zullen zijn drugsgebruik aangrijpen om zijn betrouwbaarheid te ondergraven. Maar dat zal waarschijnlijk geen effect hebben, gezien de consistente indruk die Zeegers maakte in de rechtszaal.

Was het een ongeluk, zelfmoord of een listige moord? De drugs zouden vergiftigd kunnen zijn. Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut moet uitsluitsel geven. Het OM zegt rekening te houden met alle scenario’s.

Holleeder heeft ogenschijnlijk niets aan het sterfgeval. Voor de beeldvorming is het negatief.

Het lijkt ook nauwelijks nodig potentiële getuigen in dit proces nog verder af te schrikken. Drie mensen die met de politie spraken over Holleeder zijn al vermoord: Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). De zaak is bijna afgerond en er staan geen nieuwe belastende getuigen op het programma.

Het is niet uit te sluiten dat andere criminelen belang hebben bij Zeegers’ dood. Hij noemde namen van mensen die miljoenen lieten witwassen door Endstra en hij getuigde eerder tegen crimineel Mink K. Die zou Endstra een dossier van de AIVD hebben verkocht. Dergelijke openheid wordt in de onderwereld niet op prijs gesteld.

Het OM sluit steeds vaker overeenkomsten met kroongetuigen. Hun verklaringen zijn nodig om zicht te krijgen op opdrachtgevers van liquidaties. Als getuigen door de dood van Zeegers niet meer durven te praten, zou dat een gevoelige klap zijn voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Menno van DongenMarc van den Eerenbeemt

Meer over