nieuws

‘Ongekende schade’ aan bossen bij Leersum door noodweer, meerdere huizen onbewoonbaar

Bij het Utrechtse Leersum zijn als gevolg van het noodweer van vrijdag duizenden bomen omgewaaid. Dat meldt Staatsbosbeheer op basis van een eerste schatting. Meerdere huizen in Leersum zelf zijn voorlopig onbewoonbaar. De woningen zijn ernstig beschadigd geraakt door omgevallen bomen en rondvliegende dakpannen.

De ravage in Leersum zaterdagochtend. Beeld ANP Sem van der Wal
De ravage in Leersum zaterdagochtend.Beeld ANP Sem van der Wal

De bewoners van de huizen moeten nu zelf elders onderdak zoeken of krijgen iets aangewezen, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio Utrecht zaterdagochtend. Door het noodweer moest de brandweer vrijdagnacht in grote getale uitrukken naar Leersum.

Er zijn negen mensen gewond geraakt, twee van hen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Het totaal aantal onbewoonbare huizen is nog niet helemaal duidelijk, maar volgens de veiligheidsregio gaat het om minimaal zes woningen.

De schade aan de woningen is enorm en loopt mogelijk in de miljoenen euro’s. Nagenoeg alle bomen in een straat in Leersum zijn omgewaaid.

De ravage in Leersum zaterdagochtend. Beeld ANP
De ravage in Leersum zaterdagochtend.Beeld ANP

Staatsbosbeheer spreekt van een ‘ongekende schade’ in de bossen nabij Leersum. ‘Op sommige plekken liggen complete bospercelen plat.’ De herstelwerkzaamheden gaan volgens een woordvoerder ‘weken, zo niet maanden duren’.

Het zwaarst getroffen natuurgebied ligt in een relatief smalle strook van zo’n 3 kilometer breed en 5 kilometer lang, ten noorden van Leersum tot aan de snelweg A12.

De situatie in de bossen bij Leersum is momenteel levensgevaarlijk. De getroffen natuurgebieden op de Utrechtse Heuvelrug zijn dan ook afgesloten voor het publiek. Boomkruinen en -takken hangen los, veel bomen zijn nog instabiel.

Lokale storm

Voor zover bekend zijn er bij het noodweer van vrijdag geen andere regio’s in Nederland vergelijkbaar hard getroffen. De hardste wind werd gemeten in Alkmaar en Emmeloord, zo’n 79 kilometer per uur.

Omdat het in Leersum om een zeer lokale storm ging en daar geen weerstation staat, valt niet te zeggen hoe hard de wind in Leersum precies tekeer ging. Ook is nog onduidelijk of het wel of niet om een windhoos ging, dat wordt nog onderzocht door het KNMI.

Het noodweer dat vrijdag vanuit het zuidwesten in noordoostelijke richting over het land trok, was het gevolg van het warme weer van deze week. Door de hitte steeg er veel energie op in de atmosfeer. Als die botst met de koude lucht boven in de atmosfeer, ontstaat er wrijving. De onweerswolken die vrijdag over het land trokken, ontstaan als gevolg van die wrijving. Dat soort stormen slaan vaak heel lokaal neer. Dat de onweersstorm in Leersum neerdaalde, was volgens het KNMI niet veel meer dan toeval.

Volgens een woordvoerder van Natuurmonumenten heeft die schade rondom Leersum niets te maken met de staat van de bomen of het onderhoud ervan. ‘Tegen een storm als deze is echt niets te doen.’

Meer over