Ongekende run op kaartjes voor festivals en concerten

AMSTERDAM - Liefhebbers van popevenementen hebben een weekeinde vol stress achter de rug. Vrijdag waren de kaartjes voor het Lowlands Festival in een recordtijd van een paar uur uitverkocht. Het Eurosonic/Noorderslag Festival, begin januari in Groningen, zag zaterdag in twintig minuten alle tickets uitverkopen. Een unicum. En slechts een kwartier had het Roadburn Festival, van 14 tot en met 17 april 2011 in het Tilburgse 013, nodig om uitverkocht te raken.

Bezoekers van Lowlands dit jaar. Beeld anp
Bezoekers van Lowlands dit jaar.Beeld anp

De toeloop op Lowlands-tickets kan te maken hebben met de verhoging van de btw-tarieven per 1 januari. Er staat immers nog geen band op het programma. Kaartkopers van de twee andere festivals zijn waarschijnlijk vooral geschrokken van de snelle uitverkoop van Lowlands op vrijdag, en hebben zaterdag geen tijd genomen om te twijfelen.

Minder experimentele muziek
Ook de minder experimentele muziek deed het dit weekeinde goed. De meeste van de ruim 90 duizend kaartjes voor de drie concerten van Marco Borsato (in mei 2011 in het Arnhemse Gelredome) vlogen zaterdag de deur uit. 'Boven verwachting', zegt Marjanne Manders van Mojo. 'Welke artiest kan dat nog, drie keer het Gelredome uitverkopen.'

De voorverkoopdatum voor zowel Eurosonic/Noorderslag als Roadburn stond al vast, en had niets te maken met de verhoging van het btw-tarief. Roadburn heeft in een paar jaar tijd internationaal naam gemaakt als een toonaangevend festival voor de zwaardere metal en industrial. Het verkoopt vanwege het affiche met Swans, Godflesh en Sunn O))).

Geen enkele naam bekend
Voor Lowlands ligt het anders. Voor het eerst begon daar de voorverkoop op een moment dat er nog geen enkele naam bekend is. Bente Bollmann, communicatiemanager van Lowlands: 'Er is nog geen contract ondertekend, we weten echt nog niks.' Fijn dus dat het publiek zoveel vertrouwen heeft. Toen Lowlands vorig jaar in acht dagen was uitverkocht, was er even de zorg of de publiekssamenstelling wel goed zou zijn. Maar Bollmann beaamt dat nu alleen de meest fanatieke fans kaarten hebben bemachtigd, en het dus sneu is voor de mensen die na de bekendmaking van de eerste namen hun vrienden wilden mobiliseren om een leuk weekend te hebben.

Meer over