OneTouch Watch: belooft veel, laat veel te wensen over

De Alcatel OneTouch Watch belooft veel en laat veel te wensen over. Daar moet de fabrikant, die er als enige apps voor ontwikkelt, nog wat aan doen.

Peter van Ammelrooy
null Beeld Rein Janssen
Beeld Rein Janssen

Hoe vaak begint een recensie met het eindoordeel, het rapportcijfer, de 1, 2, 3, 4 of 5 sterren? Nooit. Tussen bespreker en lezer bestaat de stilzwijgende afspraak dat de eerste stap voor stap onthult waarom hij boek, film of restaurant de hemel of het graf in prijst.

Weg met die ongeschreven wet: de Alcatal OneTouch Watch krijgt 2,5 ster. Waarom de helft van het maximaal aantal sterren? Omdat de OneTouch Watch voor elk ding dat het goed doet elders weer een steek laat vallen.

De OneTouch Watch is een digitaal horloge (en fitnessmeter en kompas) met beeldscherm waarop je naast de tijd ook meldingen krijgt van berichten die op je mobiele telefoon binnenkomen. Het is een afstandsbediening voor de computer in je broek- of jaszak en de apps daarop.

undefined

null Beeld
Beeld

Eenvoudig design

Het horloge oogt best knap, ondanks het eenvoudige design. Hij voelt lichter aan dan zijn uiterlijk doet vermoeden en een tikkeltje goedkoop. Tegen valt de stroeve rubberen polsband en de ongemakkelijke metalen kliksluiting van de zwarte uitvoering die we testten.

Om de batterij te sparen gaat het heldere scherm na enkele seconden op zwart. Wat we dan nog zien is een analoge ring met streepjes voor de uren en cijfers voor 6 en 12 uur. Er zijn geen wijzers, maar iedereen ziet dat wat er aan je arm bungelt een horloge is en niet louter een zwart gat. Geinig.

Bijzonder is dat de OneTouch Watch geschikt is voor iPhones én Android-toestellen, maar niet op Apple's iOS of Google's software draait. Meer keuze voor de consument is prima. Een nadeel is dat Alcatel voorlopig als enige er apps voor ontwikkelt. De smartwatch biedt nu een tegelmenu met zestien apps en systeeminstellingen en daarmee basta. Van niet elke tegel is duidelijk wat die doet. Het is magertjes. Het tonen van notificaties en Bluetooth-verbinding is nog niet optimaal.

undefined

Snel opgeladen

Een slimme vondst is dat in de polsband een usb-plug zit. Om de OneTouch Watch op te laden steek je het uiteinde van de band in de usb-poort van een pc. Het horloge laadt razendsnel op, in een uur. De plug sluit je bij het dragen af met een klepje. Dat lijkt evenwel geen lang leven beschoren. De usb-aansluiting verhindert ook dat je de polsband vervangt door eentje van een ander merk.

Handig is de optie om een signaal af te laten gaan als horloge en telefoon buiten elkaars bereik komen. Prettig is de lage prijs van de OneTouch Watch. Lollig is de productnaam met binnenrijm.

Zo maar doen: 2,5 ster. En 3 omdat we geen halve hebben.

undefined

Meer over