Onenigheid over toezicht Laura Dekker

AMSTERDAM Bureau Jeugdzorg Utrecht en de Raad voor de Kinderbescherming zijn het volstrekt oneens over de toekomst van de 14-jarige zeilster Laura Dekker....

Van onze verslaggeefster

Volgens een woordvoerder van Jeugdzorg voldoet Laura inmiddels aan de eisen die haar in september vorig jaar zijn gesteld door de rechtbank Utrecht. Zo is er een uitgebreid zeilplan opgesteld, dat is voorgelegd aan een deskundige. Op school haalt het meisje inmiddels goede cijfers. Ze heeft haar zaken verder goed geregeld met de Wereldschool, waardoor ze onderweg nog aan haar opleiding kan werken.

De voorwaarden waren er vooral op gericht te weten te komen of een soloreis over de wereldzeeën Laura in haar ontwikkeling zou schaden en of ze het lichamelijk en psychisch aan zou kunnen. ‘Er is nu geen noodzaak meer om de OTS te verlengen’, aldus de woordvoerder van Jeugdzorg.’

Ook Laura’s moeder Babs Müller, die een soloreis voor haar dochter aanvankelijk te gevaarlijk vond, is om. Afgelopen weekeinde schreef ze in een open brief dat haar dochter de kans moet worden gegeven ‘haar droom’ te realiseren. Eerder zei Müller tegen de Volkskrant: ‘De reis kan ze technisch wel aan, ze kan zeilen als de duivel. Maar ze is in mijn ogen nog niet volwassen genoeg’.

Kinderbescherming vindt dat nog steeds. ‘Er is onvoldoende gewerkt aan zaken die goed zijn voor Laura. Met name over haar emotionele ontwikkeling is nog onvoldoende duidelijkheid’, aldus een woordvoerder. Hij zegt dat ook het gerechtshof Arnhem, dat Laura’s ondertoezichtstelling met enkele maanden verlengde, tot die slotsom was gekomen.

Volgende week dinsdag beslist de rechtbank van Middelburg of Laura mag uitvaren of niet.

Meer over