SATIRE

Oneliners van politieke partijen worden slecht gelezen

In aanloop naar de verkiezingen blijken veel stemgerechtigden nog steeds niet goed geïnformeerd over de standpunten van de Nederlandse politieke partijen. De vraag is: wie leest eigenlijk de oneliners, slogans en scheldpartijen van politieke partijen nog van voor tot achter? En maakt dat eigenlijk uit?

'Met het oog op de verkiezingen en de kabinetsformatie is het van belang dat je weet welke politicus wie heeft uitgescholden, en voor wat.'Beeld anp

Kiezers weten bijvoorbeeld niet wie ook alweer het miezerige mannetje is en wie er precies zo knettergek is, of ze denken dat 'trap er niet in' verwijst naar de natte scheet van Dijsselbloem. Mensen denken vaak wel dat het voldoende is om NOSop3 op Snapchat te volgen. Dan horen ze misschien dat Roemer geen gratis bier uitdeelt maar dan weten ze nog steeds niet waar ze dan wel gratis bier kunnen krijgen.

Natuurlijk hebben politici zelf ook de verantwoordelijkheid om hun voorstellen toegankelijk te maken. Neem nou bijvoorbeeld de kreet 'blijf van mijn poen af', dat is veel te ingewikkeld. Dat vereist minstens twee stappen denkwerk. En dat is dus minimaal één stap te veel. Als iemand aan je poen zit, deel je toch gewoon een tik uit? Sommige partijen hebben zelfs een heel A4'tje volgekladderd met plannen. Daar staan zelfs cijfers bij! Die snappen dus niet hoe je je achterban bereikt.

Met het oog op de verkiezingen en de kabinetsformatie is het wel degelijk van belang dat je weet welke politicus precies wie heeft uitgescholden, en voor wat. Een miezerig mannetje gaat niet regeren met een mafkees. Bovendien is het praktisch onmogelijk om te regeren met iemand die zojuist is opgepleurd. De kiezer moet dat soort dingen weten om op 15 maart een afgewogen keuze te kunnen maken.

Meer over