One Night Stand: Vrij, The Sound of Music en Ja zuster, nee zuster

Mads Wittermans in de film 'One Night Stand: Vrij'. Beeld OAK Motion Pictures
Mads Wittermans in de film 'One Night Stand: Vrij'.Beeld OAK Motion Pictures

One Night Stand: Vrij (Martijn de Jong, 2014)
NPO 2, 22.50-23.50 uur.

Het is een wat onorthodoxe spreekbeurt, die van de 10-jarige Mariska over Kevin, een tot levenslang veroordeelde moordenaar. Ze schrijft een brief vol wonderlijke vragen: 'Wat wilde je worden voor je moordenaar werd?', en draagt zijn antwoord voor in de klas.'Het enige wat ik hier heb is tijd. Tijd om deze kankerbrief te beantwoorden.' Tot de juf ingrijpt. Maar de correspondentie tussen Mariska en Kevin gaat verder, in deze bovengemiddeld sterke aflevering van de One Night Stand-serie, een aantal korte films waarmee talentvolle makers zich onder hoede van de publieke omroep mogen bewijzen. Mariska stuurt een tape met opnamen van buitengeluiden en komt met suggesties over de inrichting van Kevins cel, hij vertelt haar wat-ie het meest mist aan de vrije buitenwereld.

Grootste troef is het ingetogen spel van Mads Wittermans (nominatie Gouden Kalf beste acteur tv-drama), die zijn personage knap laat balanceren tussen sociale betrokkenheid en sluimerende gekte. Wanneer de jaren verstrijken en Mariska 18 wordt, brengen scenarist Laura van Dijk en regisseur Martijn de Jong handig hun vertelling onder hoogspanning.

The Sound of Music (Robert Wise, 1965)
BBC1, 14.45-17.30 uur.

Misschien wel de ultieme Kerst- en Oudejaarsfilm. Julie Andrews speelt de jonge Oostenrijkse vrouw die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog nog te veel van de buitenlucht en bergen houdt om in het klooster te kunnen treden en daarom gouvernante wordt van de kroostrijke Von Trapp-familie. Andrews die tollend door de alpenweiden rent en met zoete stem haar ode aan de edelweiss zingt: het is met de feestdagen net zulke verplichte kost als kerstbomen en chocolademelk.

Ja zuster, nee zuster (Pieter Kramer, 2002)
NPO 2, 18.40-20.25 uur.

Geslaagde musical naar de tv-serie van Annie M.G. Schmidt. Alles klopt aan dit opbeurende verhaal over perikelen in de Primulastraat, dat naoorlogs Nederland op grootse en groteske wijze doet herleven. Muziek, zang, dans en veel plezier in een schitterend bordkartonnen decor met een heerlijk schmierende cast.

Loes Luca als zuster Klivia in 'Ja Zuster, Nee Zuster'. Beeld Bos Bros. Film
Loes Luca als zuster Klivia in 'Ja Zuster, Nee Zuster'.Beeld Bos Bros. Film

Rachel Getting Married (Jonathan Demme, 2008)
RTL 8, 20.30-22.45 uur.

Sterke rol van Anne Hathaway, als de verslaafde zus van bruid Rachel (Rosemarie DeWitt). Het leverde haar een Oscarnominatie op. In de kleine film van regisseur Demme (The Silence of the Lambs, 1991) is ze de levende herinnering aan een familiedrama dat geen van de betrokkenen ooit te boven is gekomen.

Léon (Luc Besson, 1994)
RTL 5, 22.30-01.10 uur.

Bessons beste film. Spel, regie en stilering zijn zo goed dat de onmogelijke combinatie van de twee helden overtuigt én ontroert. Natalie Portman maakte als de 12-jarige Mathilda een overrompelend debuut. Buurman/huurmoordenaar Léon (Jean Reno) beziet Mathilda met een mengeling van afkeuring (sigaret) en vertedering. Als ze de volgende dag bij hem aanbelt nadat haar hele familie is uitgemoord bij een drugsruzie, twijfelt hij om de deur te openen. Inderdaad: vanaf het moment dat Mathilda binnen is, staat zijn wereld op zijn kop.

Doubt (John Patrick Shanley, 2008)
NPO 2, 23.50 uur.

Er wordt gerept van een 'speciale interesse' die priester Brendan Flynn (Philip Seymour Hoffman) heeft in de enige Afro-Amerikaanse schooljongen op de katholieke school in 1964. Maar de woorden 'seksueel misbruik' of 'pedofilie' vallen nergens in Doubt. De verfilming van het gelijknamige toneelstuk uit 2004 leunt op woordspelletjes en wordt gedragen door het kat-en-muisspel van Hoffman en Meryl Streep, die beiden voor een Oscar werden genomineerd.

Philip Seymour Hoffman, één van de acteurs in de film 'Doubt'. Beeld epa
Philip Seymour Hoffman, één van de acteurs in de film 'Doubt'.Beeld epa
Meer over