NieuwsVeiligheid

Onderzoeksraad: toezicht op veiligheid gebouwen ontbreekt, controle zou vaker moeten

De Onderzoeksraad van Veiligheid stelt een periodieke ‘APK’ voor gebouwen voor, omdat voldoende toezicht op de constructie en de veiligheid ontbreekt.

Een luchtfoto van het plaatsen van lichtmasten op het dak van het AFAS-stadion van AZ. Beeld ANP
Een luchtfoto van het plaatsen van lichtmasten op het dak van het AFAS-stadion van AZ.Beeld ANP

Dat is de voornaamste aanbeveling naar aanleiding van het instorten van een deel van het dak van AZ-stadion in augustus 2019. Uit een inventarisatie van de Raad zijn in de afgelopen twintig jaar bij ruim zestig gebouwen ernstige constructieve gebreken aan het licht gekomen.

In een eerder rapport in april 2020 concludeerde ingenieursbureau Royal Haskoning DHV dat al kort na de oplevering van het AZ-stadion in 2006 in één van de lasverbindingen een scheur was ontstaan. De contructie is mede door roestvorming ernstig verzwakt. Daardoor was dat bewuste dakdeel op 17 augustuis 2019 niet bestand tegen de strakke wind. ‘Het was wachten tot het dak zou instorten’, aldus de ingenieurs.

De Onderzoeksraad van Veiligheid stelt dat zowel de eigenaar - een door voormalig voorzitter Dirk Scheringa opgerichte stichting die gefinancierd werd door ex-sponsor DSB-bank - en de gemeente onvoldoende toezicht hielden op de technische staat van de lasverbindingen.

Toen een deel van het dak instortte, op een tribune voor 1.400 toeschouwers, waren geen supporters aanwezig in het AZ-stadion. De club week vorig seizoen voor de thuiswedstrijden tijdelijk uit naar het stadion van ADO Den Haag, momenteel wordt gewerkt aan de renovatie van het eigen stadion met een nieuwe overkapping. Kosten: 20 miljoen euro.

Op last van het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte voetbalbond KNVB een protocol om de veiligheid van andere voetbalstadions te controleren. Dat is de Onderzoekszaad van Veiligheid te vrijblijvend, omdat de dwang ontbreekt. Bovendien wil de raad dat ook andere gebouwen, tentoonstellingsruimten, concertzalen en hoogbouw hoger dan 70 meter geregeld worden gecontroleerd.

De Woningwet voorziet evenmin in de wettelijke verplichting om zorg te dragen voor de veiligheid van gebouwen. De Raad adviseert de minister van Binnenlandse Zaken om periodiek onderzoek vast te leggen, waarbij gemeenten een actieve rol moeten krijgen. Het protocol van de KNVB kan als richtlijn gelden. De KNVB moet alle clubs in het profvoetbal verplichten om de constructieve veiligheid in de stadions te controleren.

Het incident staat volgens de Raad niet op zichzelf. De voornaamste ‘veiligheidsles’ van het instorten van het dak in het AZ-stadion is volgens de Raad dat de veiligheid van de gehele bouwsector moet worden vergroot. Ook dat moet wettelijk worden vastgelegd.

Meer over