Onderzoeksleider crash Sinaï: Explosie hoorbaar, geen conclusies

Vlak voor de crash van de Russische Airbus A321 boven de Sinaï-woestijn heeft een explosie plaatsgevonden in het vliegtuig, dit bevestigt de leider van het onderzoek op basis van opnamen uit de zwarte doos.

Een Russische delegatie op de rampplek. Beeld afp
Een Russische delegatie op de rampplek.Beeld afp

Over de oorzaak van de explosie kan de onderzoeker, Ayman al-Muqaddam, geen uitspraak doen: 'Het kunnen lithiumbatterijen zijn geweest, het kan de brandstoftank zijn geweest, we houden alle opties open.' Hij wil pas conclusies trekken als al het bewijs bekeken is en er feiten op tafel liggen.

Op dit moment zijn in totaal 58 onderzoekers uit onder andere Egypte, Duitsland en Frankrijk bezig met het verzamelen van bewijsmateriaal. De wrakstukken van de Airbus zullen binnenkort overgebracht worden naar Caïro.

Bom

Gisteren lekte een anonieme onderzoeker al aan de Franse televisiezender France2 dat er een explosie te horen was op de opnames uit de zwarte doos. De bron stelde dat de oorzaak van de crash geen ongeluk was.

De Britse inlichtingendiensten zeggen aanwijzingen te hebben dat er een bom aan boord was van het vliegtuig. Amerikaanse inlichtingendiensten lieten weten gesprekken te hebben onderschept van IS-aanhangers die waarschuwden voor 'iets groots in de omgeving'. Ook zouden IS-leiders in Raqqa en personen op het schiereiland van de Sinaï in een gesprek met elkaar hebben opgeschept over het neerhalen van de Russische Airbus.

Ook de BBC meldde vrijdag dat Britse onderzoekers die de oorzaak van de ramp trachten te achterhalen, denken dat er vlak voordat de Russische Airbus opsteeg, een bom in het laadruim is gelegd. Iemand met toegang tot het bagageruim zou een explosief op of in de bagage hebben geplaatst

Waarom de Britten?

Hoe konden de Britse inlichtingendiensten weten dat de vliegramp mogelijk islamitisch terrorisme was? En waar om kwamen juist de Britten hier als eerste mee? Een reconstructie (+) van correspondent Patrick IJzendoorn.

Meer over