NieuwsToeslagenaffaire

Onderzoekscommissie ondervraagt nieuwe getuige in kinderopvangtoeslagenaffaire

De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag heeft maandag een nieuwe getuige opgeroepen, die zij achter gesloten deuren ondervraagt. Een ingewijde bevestigt dat het gaat om Programmamanager Toeslagen Jonine de Waal.

Commissieleden tijdens de vierde dag van de hoorzittingen van de tijdelijke commissie die onderzoek doet naar problemen rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Commissieleden tijdens de vierde dag van de hoorzittingen van de tijdelijke commissie die onderzoek doet naar problemen rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De Waal legde begin 2019 bloot wat er allemaal misging met het fraudeonderzoek bij gastouderbureau Dadim. Die ontspoorde fraudejacht had tot gevolg dat bijna 300 ouders ten onrechte hun kinderopvangtoeslag kwijtraakten en creëerde de basis voor het kinderopvangtoeslagenschandaal.

De ondervraging van De Waal is geen officieel verhoor maar een ‘vertrouwelijk gesprek’, laat de woordvoerder van de commissie weten. Daarom is het niet openbaar. Waarom de commissie haar niet als formele getuige publiekelijk hoort, wil de woordvoerder niet zeggen. Vijf andere (hoge) medewerkers van de Belastingdienst verhoorde de commissie wel in het openbaar. De acht commissieleden spraken De Waal maandagochtend rond het middaguur in het Tweede Kamergebouw.

Prominente rol

De Waal speelde een prominente rol in het verhoor van voormalig directeur-generaal Belastingdienst Jaap Uijlenbroek op 20 november. Uijlenbroek vertelde hoe zij op 4 juni 2019 tijdens een vergadering met toenmalig staatssecretaris Menno Snel verslag deed van haar onderzoeksbevindingen.

Ze had het onderzoek dat het fraudeopsporingsteam van de dienst Toeslagen in 2013 en 2014 bij Dadim had verricht nog eens nageplozen en kwam daarbij tal van misstanden tegen. De Waal concludeerde dat het fraudeteam het onderzoek bij Dadim uitermate slordig had uitgevoerd, dat de dienst toeslagen zonder goede reden massaal had stopgezet en bezwaarschriften niet goed had afgehandeld.

Volgens Uijlenbroek waren het De Waals bevindingen die hem en Menno Snel tot het inzicht brachten dat de Belastingdienst verkeerd gehandeld had en dat de klagende ouders ‘gewoon gelijk’ hadden. Vervolgens duurde het nog driekwart jaar voordat de verantwoordelijke politici en topmanagers van de Belastingdienst beseften dat de groep gedupeerden veel groter was dan alleen de paar honderd klanten van dat ene gastouderbureau uit Eindhoven.

Gedupeerden

Inmiddels zijn er zo’n tienduizend mogelijke gedupeerden geïdentificeerd, maar het werkelijke aantal kan volgens schattingen van het ministerie van Financiën oplopen tot 26.000 mensen. Op 17 december presenteert de Parlementaire ondervragingscommissie een ‘verslag met bevindingen’ aan de Tweede Kamer. De kabinetsreactie volgt waarschijnlijk pas na het Kerstreces, in januari.

Meer over de toeslagenaffaire

Bewindspersonen, Belastingdienst, rechters, ambtenaren: allemaal lieten ze steken vallen in het schandaal rond de kinderopvangtoeslagen. Maar hoewel de affaire dankzij de Kamer aan het licht kwam, is ook zij niet vrij van schuld.

Het eureka-moment in de toeslagenaffaire? Zelfs daarover verschillen de betrokkenen van mening.

Wie wist wat wanneer? Kamer gaat op zoek naar de schuldigen in het kinderopvangtoeslagendrama.

Meer over