Onderzoeker 'seksrel' Wassenaar berispt

Forensisch accountant Jaap ten Wolde is door de Accountantskamer in Zwolle tuchtrechtelijk veroordeeld. Ten Wolde heeft volgens de Accountantskamer met zijn bedrijf Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) zeer ondermaats en onzorgvuldig onderzoek verricht naar de 'seksrel' in Wassenaar.

VAN ONZE VERSLAGGEVERSMERIJN RENGERS en JOHN SCHOORL

AMSTERDAM - Dit blijkt uit de maandag gepubliceerde uitspraak van de Accountantskamer. Die behandelde een klacht van drie Wassenaarse gemeenteraadsleden. Volgens hen had het onderzoek van Ten Wolde naar de seksuele intimidatie van een wethouder richting een vrouwelijk raadslid nooit mogen uitkomen. De politici meenden dat vijf belangrijke getuigen niet zijn gehoord en dat daarmee het onderzoek niet deugt.

De Accountantskamer stelt de klagers in ruime mate in het gelijk, en vindt het 'onbegrijpelijk' en 'onzorgvuldig' dat BING tot de stellige conclusie kwam dat de seksuele intimidatie nooit had plaatsgevonden, zonder alle betrokkenen te hebben gehoord. Bovendien had Ten Wolde 'een meelezer' in het onderzoek aangesteld, een VVD'er, zonder diens achtergrond na te gaan.

De Accountantskamer concludeert dat de integriteitsdeskundige 'de goede naam van het accountantsberoep heeft geschaad'. Ook wordt er gesproken 'van ernstige schendingen van de beroeps- en gedragsregels voor accountants'. Dat Ten Wolde slechts is berispt, en niet bijvoorbeeld definitief is uitgeschreven, komt omdat hij zich inmiddels zelf heeft uitgeschreven als registeraccountant. Ook is hij begin dit jaar met pensioen gegaan bij BING.

Nachtelijke nazit

De Wassenaarse seksrel draait om een liederlijke nazit, in de nacht van 13 op 14 februari vorig jaar in een kamertje in het raadhuis. Daar zou veel zijn gedronken en zou VVD-wethouder Henk de Greef tegen gemeenteraadslid Mary-Jo van de Velde (WatWassenaarWil, WWW) hebben gezegd dat hij haar, met de gordijnen dicht, wel een lesje wilde leren, op zijn kamer, met een lichaamsdeel van 'een bepaalde lengte'.

Ten Wolde, die het onderzoek naar integriteit in Nederland op de kaart heeft gezet, verklaarde op 22 maart 2012 tijdens de persconferentie van zijn eindrapport in het Wassenaarse raadhuis dat hij 'voor 99,5 procent' zeker was in zijn onderzoeksconclusies naar de seksrel. Hij noemde de gebeurtenissen 'onwaarschijnlijk', maar erkende wel dat hij veel getuigen niet had gesproken. Het Wassenaarse college van B en W, opdrachtgever van het onderzoek, onderstreepte toentertijd 'de grote betekenis' van de conclusie.

Het onderzoek van de Accountantskamer is niet de enige juridische procedure die tegen BING en Ten Wolde loopt. Ook de opgestapte Schiedamse burgemeester Wilma Verver heeft zich tegen hen gekeerd, net als haar oud-topambtenaar Hans Boet. Daarnaast heeft BING een conflict met drie ondernemers uit het Brabantse Someren.

Ten Wolde kreeg bekendheid door zijn forensisch onderzoek naar de zogeheten 'bonnetjesaffaire' rond Bram Peper, die als minister toen moest aftreden. Peper ging in de aanval tegen het onderzoeksrapport en werd door de Accountantskamer in het gelijk gesteld. Ten Wolde had in die zaak met ondeugdelijk onderzoek bijgedragen aan een 'sfeer van verdachtmakingen'.

undefined

Meer over