Onderzoek sjoemelende lobbyist raakt Congres

Een voormalige Republikeinse lobbyist met grote invloed in het Amerikaanse Congres heeft gisteren Justitie toegezegd te zullen meewerken aan een strafrechtelijk onderzoek naar corruptie....

Washington verwacht dat daarmee oneigenlijke praktijken aan het licht zullen komen van misschien wel tientallen Congresleden – Republikeinen en Democraten.

De lobbyist, de 46-jarige Jack Abramoff, is zelf hoofdverdachte. Hij wordt beschuldigd van fraude, corruptie en belastingontduiking, waarvoor hij een gevangenisstraf van tien jaar kan krijgen.

Om voor strafvermindering in aanmerking te komen, werkt hij nu mee aan dieper gravend justitieel onderzoek, onder meer tegen leden van het Congres. Melanie Sloan, een voormalig officier van justitie en nu verbonden aan een beweging die ijvert voor zuivere politiek gelooft dat hij leden van het Congres ‘moet laten vallen’. ‘Anders hangt hij zelf aan de hoogste boom.’

Abramoff verdiende tientallen miljoenen door belangengroepen, onder meer indianenstammen die casino’s beheren, in nauw contact te brengen met invloedrijke politici. De verdenking is dat hij deze belangengroepen grote sommen geld liet sluizen naar de politici of hun campagnefondsen, in ruil voor een gunstig stemgedrag. Ook liet hij politici tracteren op dure reisjes.

Justitie denkt met Abramoff als getuige het ingewikkelde netwerk van malversaties bloot te kunnen leggen. De autoriteiten zouden al een volledig beeld hebben van het bewijs dat Abramoff kan leveren.

Meer over