Onderzoek naar 'nieuwe chemische aanvallen' Syrië

Functionarissen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben de Syrische autoriteiten ervan beschuldigd om opnieuw aanvallen met chemische wapens te hebben uitgevoerd. Minder dan een jaar geleden werd een militaire interventie door het Westen afgewend door de belofte van het Syrische regime om zijn gehele chemische wapenarsenaal te vernietigen. De deadline voor dit proces is 27 april.

Een screenshot uit een video uit Jobar waar volgens de oppositie dit jaar een aanval is uitgevoerd met chemische wapens. Beeld YouTube
Een screenshot uit een video uit Jobar waar volgens de oppositie dit jaar een aanval is uitgevoerd met chemische wapens.Beeld YouTube

Britse functionarissen vertellen de The Times dat ze meer informatie aan het verzamelen zijn over vier mogelijke chemische aanvallen rondom de hoofdstad Damascus. Die zouden zijn uitgevoerd tussen januari en april van dit jaar. Volgens de krant zijn ook Amerikaanse en Turkse vertegenwoordigers een onderzoek gestart naar de beschuldigingen dat er chlorine en pesticides (dodelijke chemische stoffen) zijn ingezet tegen de oppositie.

Het bericht komt een aantal dagen nadat een Israëlische defensiefunctionaris het regime van Assad heeft beschuldigd van de inzet van chemische wapens in Harasta, een buitenwijk van Damascus, op 27 maart. Hij beweert dat de middelen bij twee gerichte aanvallen zijn gebruikt om oppositiestrijders uit te schakelen.

Bronnen binnen de oppositie claimen dat er bij de aanval in Harasta drie mensen om het leven zijn gekomen. Volgens de Israëlische functionaris staat het middel dat is ingezet in Harasta niet op de lijst met chemicaliën die het Westen in september 2013 (na de grootschalige chemische aanval in Ghouta) heeft opgesteld voor het vernietigingsproces.

The Times bericht dat beschuldigingen van overige aanvallen in de wijken Daraya, Adra en Jobra ook worden onderzocht. Bodem- en kledingmonsters zijn overgedragen aan de autoriteiten in Jordanië en Turkije.

Op YouTube is door de oppositie een video geplaatst (zie onderaan dit artikel) van een man in ademnood en met andere symptomen die er mogelijk op duiden dat hij slachtoffer is van een chemische aanval. De herkomst van de video valt niet te controleren.

Bij de chemische aanval in augustus vorig jaar kwamen meer dan 1000 mensen om het leven. Beeld afp
Bij de chemische aanval in augustus vorig jaar kwamen meer dan 1000 mensen om het leven.Beeld afp

Deadline vernietiging wapens haalbaar
Het Assad-regime stemde vorig jaar in met de vernietiging van zijn chemische wapenarsenaal na de grootschalige aanval met chemische wapens in Ghouta, een buitenwijk van Damascus. Daarbij kwamen zo'n 1000 mensen om het leven. De aanval stuitte wereldwijd op grote verontwaardiging en de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk dreigden met een militaire aanval. De Syrische regering heeft echter altijd ontkend dat het de wapens heeft ingezet. Volgens president Assad zou de schuld bij de oppositiestrijders liggen.

Volgens Sigrid Kaag, chef van de missie van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) die het toezicht op de vernietiging van het Syrische chemicaliënarsenaal tot taak heeft, is de deadline van 27 april om alle Syrische chemicaliën uit het land te verwijderen haalbaar. Dat heeft zij volgens diplomaten die anoniem willen blijven gisteren tijdens een videoconferentie gezegd.

Wel zou het volgens Kaag steeds moeilijker worden om de beoogde datum te halen. Ze benadrukte de noodzaak van een onmiddellijke hervatting van het uit Syrië verschepen van chemicaliën. De Syrische regering zou de export en vernietiging van de gifstoffen binnen enkele dagen weer willen opstarten, aldus Kaag.

VN-woordvoerder Farhan Haq zei dat de Syrische autoriteiten aan Kaags missie hadden gemeld dat de geplande verplaatsing van gifstoffen werd uitgesteld vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in het door burgeroorlog verscheurde land. Volgens hem werden op 20 maart voor het laatst chemicaliën vervoerd. Haq meldde dat inmiddels 53,6 procent van de Syrische gifstoffen is vernietigd of het land uit is gehaald.

VN-wapenexperts onderzoeken monsters die mogelijk duiden op het gebruik van chemische wapens. (Foto is augustus vorig jaar gemaakt). Beeld reuters
VN-wapenexperts onderzoeken monsters die mogelijk duiden op het gebruik van chemische wapens. (Foto is augustus vorig jaar gemaakt).Beeld reuters
Meer over